Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия избива лявата “климатична палка” от ръцете на САЩ

Русия избива “климатичната палка” от ръцете на САЩ

/Поглед.инфо/ На заседанието на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия Василий Небензя наложи вето върху проекторезолюция на Ирландия и Нигер относно връзката между въпросите на климата и сигурността в редица африкански и близкоизточни страни. В отговор САЩ обвиниха Москва, че подкопава интересите на целия свят. Защо Русия предприе тази стъпка?

Русия наложи вето на проекторезолюция на Ирландия и Нигер в Съвета за сигурност на ООН. Документът приканва мироопазващите операции и политическите мисии на организацията да вземат предвид в своите оценки и дейностивъздействието на изменението на климата върху ситуацията със сигурността. В същото време Русия многократно е изразявала скептицизъм в Съвета за сигурност на ООН относно връзката между проблема с изменението на климата и конфликтите.

Авторите на отхвърления проект заявиха, че „Съветът за сигурност многократно е подчертавал необходимостта ООН, регионалните организации и държавите-членки да вземат предвид въздействието на неблагоприятните последици от изменението на климата върху техните дейности, програми и стратегии“ в страните по света. По-специално става дума за района на басейна на езерото Чад, Сомалия, Дарфур, Южен Судан, Мали, Демократична република Конго, както и Западна и Централна Африка, Кипър и Ирак.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че интересите на целия свят са застрашени, след като Русия наложи вето на проекторезолюцията. Любопитно е, че Индия също се противопостави като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, а Китай се въздържа.

В същото време Василий Небензя, постоянният представител на Русия в ООН, нарече резолюцията неприемлива. Москва разглежда този проект като претекст за оправдаване на намеса във вътрешните работи на други страни. Според Небензя приемането на инициативата заплашва да "политизира научния и икономически въпрос".

Руското представителство в ООН също заяви, че "зад такава линия в никакъв случай не стои загриженост за съдбата на страните и хората, изправени пред проблемите с изменението на климата". Москва вижда опит за „създаване на нов лост“, с помощта на който е възможно да се окаже натиск върху практически всяка страна чрез Съвета за сигурност на ООН, „защото проблемите с климата се усещат по целия свят“.

В същото време Кремъл не е съгласен с твърдението, че „Москва е разочаровала всички“, като е наложила вето в Съвета за сигурност на ООН, добавяйки, че Москва „е отговорен участник в дневния ред за климата“. Подобна е гледната точка и в Индия.

„Русия взе абсолютно правилно решение да не следва примера на мнозинството за инициативите на така наречения прогресивен Запад. С тази стъпка Москва показа, че защитава собствените си интереси, а не тези на другите“, обясни политическият анализатор Евгений Сатановски.

Според него идеята за връзка между климата и военните конфликти е крещяща и откровена измама от страна на Запада. „Оказва се, че всички войни, всички прояви на геноцид и други трагедии в историята на човечеството, като се започне от смъртта на динозаврите, са свързани с климата. Оказа се, че не напразно Западът, зяпнал с уста, слуша Грета Тунберг“, саркастично каза събеседникът.

Експертът се съгласява с думите на постоянния представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя, че приемането на резолюцията може да доведе до намеса във вътрешните работи на всяка странапод прикритието на „загриженост за околната среда“.

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

„Изглежда лошо, когато наложите ембарго или санкция срещу дадена страна или въведете войски по политически или икономически причини. Съвсем друго е, ако кажете, че екологията на планетата умира заради тази страна. Тогава всички средства са оправдани. Това е много удобен инструмент за САЩ, например, да се опитат да отслабят Русия или Иран, които доставят петрол на Китай“, добавя политологът.

„Инициативата на Ирландия и Нигер прилича на левичарски климатичен дневен ред и не носи никаква конструктивност“, казва политологът-американист Дмитрий Дробницки.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

„Логиката на поддръжниците на тази резолюция е следната: според колективния Запад единствено успешните от климатична гледна точка страни могат да бъдат демократични. Русия съвсем основателно отхвърли този документ и така изби „климатичната палка“ от ръцете на САЩ. Все още не я е избила напълно, но този процес вече е в ход”, подчертава той. В същото време експертът се съгласява, че изменението на климата може да унищожи живота на цели народи, да доведе до масова миграция и войни за ресурси. „Но резолюцията изкривява всичко това и по същество казва директно: ако отделяте много CO2, тогава подклаждате конфликти на планетата. С това човек не може да се съгласи по никакъв начин. Този инструмент е необходим само за да се обвини някоя държава в престъпления и други зверства “, обяснява анализаторът.

Освен това, според него, Западът сега се нуждае от климатичен дневен ред, за да управлява международното разделение на труда. „За да раздели политическия и екологичния дискурс, Русия трябва да организира своя собствена международна платформа за обсъждане на изменението на климата, без по никакъв начин да засяга политическия дневен ред“, заключва Дробницки.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Русия избива “климатичната палка” от ръцете на САЩ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!