Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хибридната полупрезидентска република на Радев продължава с кабинета „Петков“

Цветанка Андреева

Радев, а не НС или опозицията, ще е критикът и решаващият в живота на правителството, всичко е в неговите ръце

Цветанка Андреева

Хибридната полупрезидентска република на Радев продължава с кабинета „Петков“. Намираме се в нея, не по конституция, не по политически модел, а по явната, но нерегламентирана власт на Радев. На практика той режисира днешното правителство. Радев е и идеологът, стратегът  и възложителят на политиката на правителството с мандата на ПП. Неслучайно при връчването на мандата той подчерта, че дава срок и задачи на правителството, и ще го държи отговорно. Той, Радев, а не парламентарната опозиция или мнозинство, ще е критикът и решаващият живота на кабинета „Петков“. 

Ролята на парламента е умишлено ограничавана и обезсмисляна от Радев по пътя му към мечтаната президентска България – по модела на Путин, а не на САЩ. 
Очевидно демократите са притеснени от влиянието на Радев и днес агитират от НС да се върне ролята на парламентаризма и да не се концентрира власт в кръга около министър-председателя /по думите на Хр. Иванов/.

Това поредно, но неофициално правителство на Радев не допринася за промяна на политическия елит. То връща стар и добре познат „елит“ на власт, прикрит зад „младата промяна“. Стратезите и остриетата на Радев принадлежат на ДС и са отгледани в комунистически условия. Стратегът му в президентството, двамата му силови министри и разбира се присъствието на БСП са доказателства за това. 

Стратегията на  Радев ще саботира съдебната реформа на кабинета Петков , като залага разрушителен конфликт между МВР и прокуратурата. Борбата с корупцията изисква пълен синхрон в работата на двете институции, а битката по между им гарантира само зрелища.  Битката с корупцията е тежка, тиха и твърда. Тя не изисква шумен ПР, но Радев и Рашков  очевидно искат да   „нахранят“ електората през тежката зима. 

Рашков има за цел да компрометира съдебната реформа и битката с корупцията, като я превърне в политическа вендета

Рашков ще гарантира цирк и лов на вещици, ще раздава присъди, ще обещава арести и затвор, но няма да привлече сериозен капацитет за най-важната битка срещу корупцията – тази в съдебна зала! Рашков е удобен за Гешев, защото в спора между тях публичната подкрепа е спорна. Сериозната реформа на дълбоката държава не може да се случи така и Радев знае това, но той не иска битка с нея, а овладяването й. Пътят му към тази цел започна с установяване на контрол над службите, МВР и отбраната. Радев е центърът на властта в държавата. Радев знае, че който държи фокуса на общественото мнение, той владее дневния ред на обществото – компромати, пропаганда, зрелищност ще изместват кризите – инфлация, стагнация и ковид. 

За всичко ще са виновни бившите, а не сегашните! 

Пропагандата и службите ще са в ръцете на Радев. Той ще държи и външната политика на България – на Балканите и по Източния фланг на НАТО. Човекът, който каза, че Крим е руски, оказа натиск и смени в последния момент външния министър в правителството „Петков“. 

Радев е външнополитическият лидер, който не допусна атлантика Митов за посланик в Румъния, но ще изпрати послушните си министри на топли и възлови места и позиции по света. 

В правителството на ПП влезнаха остриетата на Радев и много спорни фигури, но няма министър от ДСБ. Министрите от квотите на ИТН и ПП в преобладаващата част са хора, свързани с чужди политически биографии. Министрите на БСП са лесно оспорими „авторитети“. За участниците това е кабинет на политическото оцеляване. За Радев този кабинет е следващо стъпало към концентрацията на властта в държавата. Напролет той ще реши дали кабинетът му върши работа или ще го жертва, за да се хареса на недоволното общество. 

Уважаеми министри, вие всички сте в ръцете на Радев!

Източник/ци: Хибридната полупрезидентска република на Радев продължава с кабинета „Петков“ - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!