Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Спецов подписвал отчетите на фирмата си докато бил главен инспектор в НАП – Атанас Чобанов, Bird.bg

Румен Спецов подписвал отчетите на фирмата си докато бил главен инспектор в НАП | Bureau for Investigative Reporting and Data

Atanas Tchobanov

Нов кабинет - нови мишени. Разследващата журналистика трябва да е коректив на всяко правителство. Тя е разузнавателната служба на народа. Или на суверена, ако предпочитате. Няма 100 дни толеранс!
В тази връзка припомняме, че все още няма рационално обяснение защо шефът на НАП Румен Спецов е прехвърлил фирма с 1 милион дълг към НАП на данъчно муле. Този факт беше разкрит от БРРД в деня на неговото назначаване и впоследствие беше квалифициран от финансовия министър Асен Василев като политическа атака. Това е лоша атестация за отношението на новата власт към медиите и към разкритията за злоупотреби. Дано не продължат да се оправдават с такива жалки и несъстоятелни твърдения когато ги застигнат разкритията по време на редовния кабинет.

Финансовият отчет на фирмата “Гранекс Трейдър” ООД за 2014 г. е подписан от Румен Спецов на 28 февруари 2015 г. По това време той се е трудил в НАП на позиция главен инспектор в отдел “Разследване на особени случаи” на ТД на НАП София. Информацията се открива в НАПЛийкс. Посочено е също, че достъпът на Спецов до електронните системи на приходното ведомство е прекратен на 18 април 2015 г. При тези данни възниква въпросът дали Спецов не е бил в сериозен конфликт на интереси.

Година по-късно същата фирма “Гранекс Трейдър” вече има натрупани задължения към НАП за близо милион лева и е продадена от Спецов на “данъчно муле”. Тази информация беше разкрита от Бюрото за разследващи репортажи още в деня на назначаването на Румен Спецов на поста директор на НАП. Данните за фирмите с дългове към НАП са публични и са интегрирани в поддържания от БРРД публичен скенер, обединяващ информация за фирмите от Търговския регистър, данни за спечелени обществени поръчки, еврофондове, коронасубсидии и други публични ресурси.

Данните за Румен Спецов в НАПлийкс сочат, че до 18 април 2015 г. той е бил на работа в НАП.

През февруари 2015 г. Спецов не е вписан официално като управител или собственик на “Гранекс Трейдър”, която принадлежи на неговата съпруга Плама Желева и на Мартин Илиев. Управител по документи е Мартин Илиев. Неговото име обаче не се появява никъде във финансовия отчет за 2014 г., в който са записани внушителните 6,8 милиона лева нетни приходи от продажби. Отчетът е подписан от Румен Спецов на 28.02.2015 г.

Ако подписът на Спецов е бил положен на указаната дата 28.02.2015 г., може да се направи заключение, че той е контролирал де факто фирмата, докато в същото време е работил в НАП, което повдига въпроса за наличието на конфликт на интереси.

Прокуратурата засекретила данните за Спецов

БРРД поиска от НАП информация по реда на ЗДОИ на коя дата Румен Спецов е напуснал агенцията, но получи отказ с мотива, че всички документи по случая са иззети от прокуратурата за проверка.

От Търговския регистър се вижда, че след като напуска НАП, на 16 юни 2015 г. Румен Спецов изкупува дяловете на Мартин Илиев в “Гранекс Трейдър” и става управител на фирмата.

Десет месеца по-късно на 7 април 2016 г. Спецов и съпругата му продават дяловете си в Гранекс Трейдър на “сламен човек”, както разкри БРРД. Само два месеца след тази продажба “Гранекс Трейдър” се сдобива с ревизионен акт от НАП  № Р-22221015006486-091-001 / 17.06.2016. Тъй като новият управител е неоткриваем, НАП му “връчва” акта по чл. 32 от ДОПК чрез обявяване на сайта си в рубриката “Издирвани лица”.

Следват още няколко съобщения по същия ред: Акт за дерегистрация по ЗДДС № 220991606355256 / 07.12.2016г. Искане за представяне на документи и писмени обяснения от ЗЛ – № П-22221016226698-040-001 / 16.01.2017. Искане за представяне на документи и писмени обяснения от ЗЛ – № П-22221016211044-040-001 / 03.01.2017. Започва и дело за принудително изпълнение по чл. 212 от ДОПК водено от Старши публичен изпълнител Звезделина Златева.

В крайна сметка фирмата е вписана в списъка на длъжниците на НАП без обезпечение през юли 2017 г. с 1 047 464,39 лв. дълг, който оттогава набъбва с лихви.

Информация за съдържанието на тези ревизионни актове, писма и документите за изпълнителното дело също не може да бъде предоставена, тъй като прокуратурата ги е засекретила докато трае проверката, гласи отговора получен от НАП по реда на ЗДОИ. Проверката беше инициирана от финансовия министър Асен Василев след публикацията на БРРД и медийния интерес по темата.

Министърът заяви пълната си подкрепа за Спецов и подкрепи тезата му, че задълженията на “Гранекс Трейдър” към фиска нямат нищо общо с него а са натрупани изцяло от новия собственик Даниел Николов. Пред Свободна Европа той все пак каза, че “ще трябва се разделим с него” ако проверката потвърди, че дългът на фирмата е натрупан при Спецов.

Срещу тази защитна линия обаче има сериозни аргументи. Ревизионният акт за задълженията е изготвен само два месеца след като Спецов продава фирмата, но преди него е текла данъчна ревизия. Спецов няма как да не е знаел за ревизията, тъй като е бил уведомен за нея в качеството си на управител.

БРРД проследи по-подробно фирмената история на Гранекс Трейдър” ЕООД. Първото име на компанията е “Поинт Брейк” ЕООД с адрес в гр. Созопол. Управител и собственик на фирмата тогава е Мартин Илиев, който е капитан с квалификация за управление на плавателен съд.  “Поинт брейк” кандидатства пред “МИРГ Приморско – Созопол – Царево“ с европроект “Туристически риболовен круиз с ветроходна яхта” по процедура 2.2 – Развитие на туристически атракции по “Програма за морско дело и рибарство 2007-2013”.  Представени са оферта за закупуване на яхта ”Jeanneau Sun-Odyssey-DS-50DS” и писмо за намерение за банково финансиране на покупката с близо 600 хил. лв. Фирмата получава отказ по проекта поради “недопустимост на разходите” и “недопустимост на представените оферти, които са издадени в нарушение”.  

След като съпругата на Спецов влиза като съсобственик във фирмата, тя променя името си и и премества седалището си в София.

Следната таблица обобщава фирмената история на Румен Спецов и неговата съпруга. Информацията е изцяло от открити източници.

 

Източник/ци: Румен Спецов подписвал отчетите на фирмата си докато бил главен инспектор в НАП | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!