Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Младши, наши, читави магистрати. Кадруването в съдебната система е синоним на шуробаджанащина и зависимости – Димитър Стоянов, Bird.bg

Младши, наши, читави магистрати. Кадруването в съдебната система е синоним на шуробаджанащина и зависимости | Bureau for Investigative Reporting and Data

Dimitar Stoyanov

Деца, любовници и конкубини на магистрати са с предимство при кадруването в съдебната система. Случаите са много и са показателни.

За кадруването в съдебната система се разказват легенди. Преди години в Софийския градски съд беше наложено разбирането, че в това звено на съдебната власт има два типа съдии – „със синя кръв“ и „втора ръка магистрати“. За първа категория съдии са приемани онези, които са минали като младши съдии и после редови съдии през районния съд и са били издигнати в ранг в СГС. Спорно е доколко изобщо е относим към съвременната обобщена ситуация института на “младшите магистрати”. Често те се назначават след провеждането на непрозрачни конкурси, при които казусите предварително стават известни на лицата, които ще спечелят конкурсите. 

Най-често през позиция на младши съдии и младши прокурори минават синове и дъщери на действащи магистрати, били те следователи, прокурори, или съдии. Младшите съдии и младшите прокурори вършат същата работа, която вършат и съдебните и прокурорските помощници, но вече са в съдебната власт. На практика те се обучават, но само след две или дори една година стават председатели на състави в районните структури. 

Магистрати със “синя кръв”

Именно съдиите, които са изминали пътя от младши магистрати до окръжни съдии за приемани за такива „със синя кръв“. Магистратите които попадат в окръжните, апелативните и административните съдилища и прокуратури след конкурси за първоначално назначаване, познати още като външни конкурси в СГС, дълго време носят стигмата на юристи “втора ръка”.

В последните няколко години позицииte на съдебни и прокурорски помощници също се превърнаха в път към кариерното развитие на магистрати. Показателно е какви са хората, които се назначават за съдебни помощници в Апелативния съд в  Пловдив, например. Със заповед РД 21/19.02.2021 г. председателят Магдалина Иванова назначава трима съдебни помощници – Славомир Тодоров Буюклиев, Васил Георгиев Чамбов и Евгени Радков Паунов

За Славомир Буюлкиев са известни няколко неща – той е син на стоматолог и нотариус в Асеновград. Освен това обаче е и проекто зет на бившия главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Славомир става известен за широката общественост благодарение на фото репортаж на Клуб Z по повод дипломирането на Диана Цацарова. На снимките той прави компания на съпругата на Сотир Цацаров, която също е нотариус в Асеноград, подобно на майка му.

Славомир Буюклиев и семейство Цацарови на церемонията по дипломирането на Дияна Цацарова.

Диана Цацарова на церемонията по дипломирането си. Снимка: ClubZ

Васил Георгиев Чамбов пък е син на бившия председател на АС Пловдив Георги Чамбов. Тези двама съдебни помощници потвърждават хипотезата, че в съда не се случва нищо случайно. Евгени Паунов е със същата фамилия като на омбудсмана на Пловдив Христо Паунов, на този етап обаче екипът ни не открива връзка между двамата.  

Последният „външен“ конкурс за административни съдии затвърждава тенденцията съдебните помощници, който най-често са неслучайни лица, да бъдат назначават на магистратски позиции. Публикация на в. Капитал показва, че във външния конкурс участват повече от успешно 15 съдебни помощници от ВАС, както и съдебни и прокурорски помощници от други звена на съдебната власт и членове на администрацията на ВСС. 

Според изданието изпъква името на Анастасия Хитова – съдебен помощник във ВАС. Тя е дъщеря на Диана Хитова, бивш съдия във ВКС, и Пейчо Хитов – бивш окръжен прокурор на Сливен. Последният почина при странни обстоятелства, след като декларира, че ще започне разследване срещу бившия кмет (тогава действащ) на Сливен Йордан Лечков. 

Кариерата на Анастасия Хитова минава през Второ отделение на ВАС, оглавявано от бившия председател на съда Георги Колев. Тя вече е съдия в в Административен съд София-град. В Административен съд София-град отива и дъщеря на бившия член на ВСС Божидар Сукнаров – Мая. Семейството също е със сливенски корен. Нейната кариера също преминава през позицията на съдебен помощник във ВАС. Същото е разпределението и на Мария Владимирова, отново бивш съдебен помощник във ВАС. 

В АС София – Град е назначена и Геновева Йончева – бивш съдебен помощник във ВАС и преподавател в Националния институт по правосъдие. Съдия в същото звено на съдебната власт вече е и Мария Бойкинова – бивш член на ЦИК от квотата на ГЕРБ. 

В същия съд след конкурса се събира и едно семейство – Лилия Йорданова започва да правораздава рамо до рамо със съпруга си Антони Венциславов Йорданов. Съдия Йорданов се ползва с репутацията на съвестен и компетентен магистрат, макар и той да е „потомствен съдия“. Назначението на съпругата му в АССГ обаче не изглежда по-редно заради този факт. 

В АССГ е назначена и Ивета Стефанова. Тя в дъщеря на Пенка Григорова Стефанова – пенсиониран прокурор във Върховна административна прокуратура. Източници от съдебната система твърдят, че Ивета Стефанова е майката на децата на съдията от ВАС Мартин Аврамов. Справка в имотния регистър показва, че двамата са свързани лица по силата на имотни сделки.  

В АС София – област пък попада бившият съдебен помощник от ВАС Асен Мингов – син на бившия член на ВСС проф. д-р Анелия Мингова и проф. д-р Емил Мингов. Преди да бъде кардуван в съдия той е повишен до особен процесуален представител на ВАС. Мингов е и заместник-председател на Сдружение на администрацията в органите на съдебната власт. Неправителствената организация е оглавявана от неуспелия поне засега като кандидат за съдия бивш главен секретар на ВАС, както и бивш депутат от ГЕРБ Александър Николов. БРРД обърна подобаващо внимание на изявите му в Народното събрание след предните избори. Младен Семов, който е вече бивш главен секретар на ВАС и брат на конституционния съдия проф. Атанас Семов също е назначен за съдия в АС София – област.

В Кюстендил отива Десислава Табакова, също бивш съдебен помощник във Второ отделение на ВАС. В АС Пазарджик отива дъщерята на бившия член на ВСС Иван Колев – Мария Колева, която също преминава през позицията съдебен помощник във ВАС. Там компания ще и прави друга нейна колежка от ВАС – Мария Хубчева. В административния съд в Благоевград пък са назначени екс съдебните помощници във ВАС Георги Иванов и Тодор Тодоров. Там е кадрувана и Мария Христова – бивш директор на дирекция “Конкурси на магистрати” от администрацията на ВСС. Друг кадър на съвета – Васил Пеловски, бивш директор на Дирекция „Правна“ пък отива съдия в АС Варна. 

Синът на бивш съдия във ВАС Андрей Икономов – Тодор, бивш съдебен помощник във ВАС, е назначен в АС Бургас. Спас Спасов – съдебен помощник на председателя на Четвърто отделение на ВАС и член на конкурсната комисия съдия Марио Димитров пък е кадруван в Русе.

Конфликти на интереси при кадруването във ВСС

Много смущаващо е участието в гласуването на кандидатите от страна председателя на ВАС Георги Чолаков. При предходен конкурс за „качване“ на съдии от административните съдилища във ВАС Чолаков се отвежда с мотива, че познава и кандидатите и атестационната комисия. Този път обаче пропуска да го направи. А основания не липсват, защото той гласува за кандидатурата на съдия Нели Стоянова. Дамата е назначена в АС Бургас и връзката й с Чолаков е документирана. Отношенията между двамата са коментирани в юридическите форуми още във връзка с конкурс за нотариуси от 2009 г.  Множество снимки също свидетелстват за близостта между Чолаков и Стоянова.

Георги Чолаков и Нели Стоянова

Слуховете твърдят, че отношенията между двамата са надхвърляли сферата на професионалното, но bird.bg е медия, която уважава личното пространство на хората. Все пак е налице хипотезата, че Чолаков е бил в конфликт на интереси или поне морално укорима ситуация, когато не се е отвел при гласуването за Нели Стоянова.

Безспорен факт, според източници от съдебната система е, че Дияна Хитова и Божидар Сукнаров, освен че са бивши съдии от ВКС, са също так сливналии и близки приятели на Чолаков. Би било редно той да се отведе и при гласуването на техните деца. Чолаков обаче не го счита за необходимо. Източници от ВАС твърдят, че Асен Мингов е бил „личния“ съдебен помощник на Чолаков, но председателят на съдилището не се отвежда и в неговия случай. В съдебните среди циркулира хипотезата, че Мингов ще бъде следващият председател на АССО, когато след три години, изтече мандата на сегашния председател. Така Чолаков би бетонирал позициите си в това звено на съдебната власт.

За сравнение, при същото гласуване, друг член на ВСС – Атанаска Дишева се отвежда по някои от предложенията. Тя не участва в гласуването за Семов, Икономов и Спасов, защото е работила по различни казуси с тях във ВАС. Дишева отбеляза и че Тодор Икономов е син на колегата ѝ Андрей Икономов, с чиято съпруга е била в един кабинет. Отвежда се и от гласуването за Мария Христова и за Васил Пеловски, които са директори на дирекции във ВСС и тя е имала служебни отношения с тях. 

Наред с Гешев и Цацаров, Георги Чолаков се ползва с репутацията на един от „хората на Пеевски“. В рамките 44 народно събрание с изменения на ЗСВ, направени тихомълком, правомощията на Чолаков и на другите „големи“ на съдебната власт нараснаха. С начина по който той командирова съдии обаче, според мнозина експерти предизвиква организиран хаос в административното правосъдие. Всичко това обаче остава извън фокуса на общественото внимание, а правораздавателната система е завладяна от представители на статуквото и (ре)продуцирани от тях магистрати.

Източник/ци: Младши, наши, читави магистрати. Кадруването в съдебната система е синоним на шуробаджанащина и зависимости | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!