Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МВнР: Русия няма да търпи менторски тон в диалог със Запада

МВнР: Русия няма да търпи менторски тон в диалог със Запада

/Поглед.инфо/ Западът се опитва да замени установения световен ред с някакви тайно разработени правила и да ги наложи на други държави, но Русия няма да толерира менторски тон към себе си, насочена е към равнопоставен диалог, каза заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко на Международния младежки форум /Форум на руските сънародници в Минск/.

„Ситуацията в света остава трудна и в някои аспекти е просто унизителна.  Основната причина е нежеланието на нашите западни партньори да признаят реалностите на зараждащата се полицентрична система на световния ред, тяхното упорито желание да решават възникващите проблеми със сила, разчитайки на широк набор от нелегитимни инструменти - използването на едностранни ограничителни санкции за пряка намеса във вътрешните работи на други суверенни държави, цветни революции“, съобщава  РИА Новости .

Според Руденко международната правна архитектура, формирана в резултат на Втората световна война, базирана на ООН, се разрушава умишлено“.

Руденко отбеляза, че западните страни се опитват да наложат тези правила на всички останали. „Имаме коренно различен подход: ние не налагаме нищо на никого и не учим никого. Готови сме да развиваме равнопоставен междудържавен диалог с всички на солидна основа на международното право. В същото време няма да допуснем опити да говорят с нас с арогантен менторски тон, още повече да ни изнудват, да се намесват във вътрешните ни работи. Отговорът ще бъде труден и решителен “, подчерта той.

В същото време Руденко добави, че разговорът с всеки събеседник е възможен само на равна основа, като се фокусира върху баланса на интересите. „Безусловен приоритет за нас е взаимодействието с партньори в рамките на ОНД, ЕАЭС, ОДКБ. Процесът на задълбочаване на интеграционните връзки с Беларус чрез съюзната държава навлезе в нов етап “, каза той.

Според руския заместник-министър на външните работи в този контекст особена роля принадлежи на младите представители на руската чуждестранна общност. Той подчерта, че Москва подкрепя желанието на младите сънародници да установят тесни връзки с историческата си родина и да насърчават обективен образ на Русия извън нейните граници. „Вие, новото поколение на общността, което по-добре от другите разбирате всички нови тенденции, прилики и различия в манталитета на руснаци и чужденци, имате отлична възможност... да оставите своя отпечатък в историята“, заключи Руденко.

Той увери, че руските власти ще направят всичко по силите си, за да защитят правата и интересите на сънародниците в чужбина, да запазят общоруската им културна идентичност. Руденко добави още, че много зависи и от солидарността на диаспората при решаването на проблемите, пред които е изправена.

По-рано пресслужбата на руското външно министерство съобщи, че Русия и западните страни трябва да започнат диалог относно гаранциите за сигурност, отношенията са стигнали до критична точка. Министерството отбеляза "готовността за установяване на сериозен диалог по въпроси, свързани с гарантиране на сигурността на Руската федерация", изразена от американския президент Джо Байдън по време на разговора с руския президент Владимир Путин.

По-рано стана известно, че Байдън е  обсъдил  с лидерите на деветте държави в Букурещ предполагаемото натрупване на руски сили близо до границите с Украйна и координирането на усилията на съюзниците от НАТО за деескалация на ситуацията чрез „сдържане, отбрана и диалог“. "

Русия многократно  отхвърля  фалшивите оценки на САЩ за подготовката за инвазия в Украйна. Миналата събота Министерството на външните работи заяви, че САЩ са  разработили  план за специална операция, която да влоши ситуацията около Украйна и да обвинява Русия за това.

Превод: ПИ

Източник/ци: МВнР: Русия няма да търпи менторски тон в диалог със Запада - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!