Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков няма да живее в резиденция "Бояна" и ще ходи пеша на работа

Кирил Петков няма да живее в резиденция 'Бояна' и ще ходи пеша на работа

Бъдещият премиер като Кенеди - ще мотивира всеки да даде нещо за промяната

Според номинирания за министър-председател 4-партийната коалиция може да се смята за неуспешна, "ако корупцията не бъде изтръгната по най-бързия начин"

Подобно на легендарния американски президент Джон Кенеди (1961 - 1963 г. ) бъдещият български премиер Кирил Петков смята да мотивира българите да участват в обещаната от неговата партия промяна "Нулева толерантност към корупцията". В интервю за "Капитал" Петков заявява: "Да кажем, готов съм да дам от себе си като част от тази промяна".

Известна е мисълта на Кенеди "Не питай, какво може страната ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за страната си". Репликата за готовността е по повод недоволството на IT бизнеса от вдигането на максималните осигуровки. В лицето на ДБ недоволните срещнаха разбиране, но Петков и Асен Василев не отстъпиха, въпреки че най-големите спонсори на ПП ПП са именно от този бизнес.

Ето какво отговоря Петков на въпроса защо "Продължаваме промяната" настоява за повишение на максималния осигурителен доход, при положение че се обяви да не се пипат данъци и осигуровки:

"Ние няма да вдигаме данъците. Това с осигурителния праг е само актуализация на база на средната работна заплата. И не е адресирано специално към хората с високите заплати или че искаме оттам да вземем парите. Не, просто трябва да осъзнаем, че цената на всички тези неща, които искаме да се случат - да няма пенсионери под линията на бедност, да имаме по-добро образование или инфраструктура, е обща. И да кажем: "Готов съм да дам от себе си като част от тази промяна". Сега кой е пръв, кой е втори, защо започнахте от нас, а не от другите. Ами не, ние ще започнем от всички и очаквам до няколко месеца да има ужасно много хора, които са недоволни от нас. Но ако цялата система работи по-добре, това е цената".

Петков не смята да се мести със семейството си в правителствената резиденция в Бояна. Той ще остане да живее в дома си в центъра на София и дори смята да ходи на работа пеша и да си говори с хората, които среща по пътя.

"Надявам се да въведем нова динамика, да няма тези джипове, охрани и т.н. Знам, че НСО са задължени да ходят с такъв човек, но аз смятам да си ходя по тротоара", казва бъдещият премиер.

Петков казва, че първата задача, с която иска да се захване, е "контрол на цените на тока от 1 януари", както и с промените в Закона за КПКОНПИ - антикорупционната комисия, чийто председател Сотир Цацаров "Продължаваме промяната" се закани да свали.

Според Петков 4-партийната коалиция може да се смята за неуспешна, "ако корупцията не бъде изтръгната по най-бързия начин".

"Ако в момента нивото на корупцията у нас е равно на това в Словения, средният доход би трябвало да се качи с около 500 евро на човек", смята Петков. И добавя: "Моята лична мечта е след 4 години да има харвардско изследване на случай (case-study) как премахването на корупцията в една държава увеличава потенциала ѝ за развитие".

За новото правителство бъдещият премиер посочва, че след като всеки министър сам ще си подбере екипа заместници, никой не трябва да има оправдания, че не си е свършил работата. В същото време обаче всеки министър трябвало да представи пред коалиционните си партньори мотивите си за назначенията.

"По този начин се надяваме да постигнем някакъв стабилен начин на работа, който да гарантира достатъчна проверка". Петков се ангажира и новото правителство да направи преглед на кои медии и защо са раздавани държавни пари и да прекрати това.

Източник: В. "Сега"

Източник/ци: Кирил Петков няма да живее в резиденция "Бояна" и ще ходи пеша на работа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!