Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цените на отоплението ще накарат Украйна да умолява Русия за нахлуване

Цените на отоплението ще накарат Украйна да умолява Русия за нахлуване

/Поглед.инфо/ Да давате петдесет хиляди рубли (1200 лв) на месец за газово отопление на малка къща? За Русия звучи като фантазия, но за Украйна вече е актуална реалност. Причината за това е не само рязкото увеличение на цените на газа в Европа, но и политиката на европейска интеграция, която Киев провежда активно. И това изглежда е само началото.

Украинските медии съобщават, че около половин милион украински домакинства... са се присъединили към ЕС. Поне от икономическа гледна точка. И те самите не искаха. Как се случи това?

Защо цените отлетяха в космоса

Тук си струва да започнем със ситуацията на газовия пазар. И за това - да се върнем към декември 2020г. Според доклада на Асоциацията на компаниите за добив на газ на Украйна, в онези дни цената на едро на газа на украинския пазар e нараснала до 205 долара за 1000 кубически метра. м (15,22 хиляди рубли). Вярно е, че това е "гола" тарифа, без ДДС, транспорт и надценка на търговеца. Крайният потребител плаща от 260 до 400 долара.

След това ида 2021 г. с недостига на газ в ЕС и рекордните котировки на спот пазара. А Украйна, която няма пряк договор с “Газпром”, се оказа, да кажем, в газов "котел". „Кремъл гори, защото в Украйна цената на газа се определя от пазара, а не от тях. Нека гори." Такива самохвални знаци бяха поръчани от “Нафтогаз” през лятото на 2020 г. Но година по-късно пазарът се завъртя в другата посока - и през декември 2021 г. пазарът определи ценова тапа в диапазона от 1265-1480 долара за 1000 кубически метра.

Цените се покачиха и предлагането намаля. През 2020 г. можеха да бъдат избрани доставчици на газ. На украинския пазар имаше повече от 50 компании. Днес - по-малко от двадесет. Тоест пазарната цена на газа се е увеличила четири пъти - което означава, че цифрите в постъпленията на украинците трябва да са се увеличили със същото количество. Преди година потребителите бяха ужасени от сумата от 3-5 хиляди гривни за отопление на едностаен и двустаен апартамент на месец, което означава, че сега идва ред на 12-20 хиляди гривни.

Но украинското правителство е наясно, че с такава математика дори няма да доживеят до Нова година. Средният доход на украинец е около 10 хиляди гривни на месец. Тоест двучленно семейство ще даде всичките си месечни доходи само за отопление? Това е гарантиран социален взрив.

Затова избрахме компромис. До май 2022 г. тарифата за отопление на жилищни сгради в Украйна всъщност беше замразена на миналогодишното ниво: главно в диапазона от 8-10 хиляди гривни за 1000 кубически метра. Вярно е, че в замяна Киев и Зеленски лично трябваше да обещаят, че това ще бъде за последен път. Друг меморандум с МВФ задължава “Укргазвидобувание” (основната производствена компания в Украйна, 14-15 милиарда кубически метра годишно) да продава до 50% от своя газ на борсата от май 2022 г. От 2024 г. - 100%. Това означава, че следващата година номерът няма да сработи.

Последствието от този трик беше масовото оттегляне на дребни търговци от пазара. Компании, работещи в рамките на една област или дори няколко области. Те вземаха газ на борсата или от “Нафтогаз” и го препродадоха с надценка. Но, разбира се, не можеха да направят това на фиксирани цени. В резултат на това много индивидуални потребители (тези, които живеят в собствените си къщи и ги отопляват с газ) в навечерието на отоплителния сезон останаха без доставчик. На теория имаха няколко месеца, за да намерят заместник. На практика не всеки можеше и мнозина дори не знаеха какво е необходимо.

Положението на крайния потребител е лошо. В краен случай те могат да тичат до “Нафтогаз” и да купуват от него. Но не и за 8 гривни на куб. И не за 35-40, както плаща индустрията. А за 46! Освен това “Нафтогаз” преразглежда тази цена всеки месец. И ако зимата в Европа е студена и цените на хъбовете се покачат още повече, собствениците на украински къщи веднага ще го усетят. Това е дори по-високо от сегашните европейски цени. Така европейската интеграция на Украйна наистина се осъществи.

Експертите потвърждават това. Според оценките на Олег Попенко, ръководител на Съюза на потребителите на комунални услуги, около 460 хиляди украински домакинства „не са се вместили в отоплителния сезон“ (320 хиляди в селските райони и 140 хиляди в градовете). Като цяло те ще надплащат за газ около 5 милиарда гривни (13,5 милиарда рубли) на месец. Това е разликата между фиксирана цена и така наречената цена за крайния потребител.

Освен това основното надплащане ще бъде генерирано от провинцията, където потреблението е по-високо. Според него средните месечни разходи за газ за хората от провинцията с потребление от 400 кубически метра на месец (много скромен разход за частна къща) ще възлизат на 18,7 хиляди гривни ). Често това е дори повече от месечния доход на цялото семейство. Минималната заплата днес е 6500 гривни (17,5 хиляди рубли).

Всичко това вече се е случило, но има един нюанс

Повишаването на сметките в Украйна е редовна сезонна история. Но Зеленски беше уловен в така наречената перфектна буря. По време на ерата на Порошенко цените на енергията, включително поради санкциите срещу Русия, бяха значително по-ниски от сегашните. Освен това през 2015 г., след необявен фалит, МВФ накара Украйна постепенно да въведе пазарни цени за газ в замяна на механизъм за субсидиране за най-уязвимите категории от населението. И накрая, през първата половина на мандата на Порошенко Украйна все още купуваше въглища в неконтролираните територии - и колебанията в цените на газа я плашеха много по-малко.

Сега всичко е различно. Въглища от Донбас няма, те се транспортират от САЩ и Африка с голямо закъснение. 90% от блоковете на украинските ТЕЦ и ТЕЦ не работят, много дори са успели да намалят наполовина аварийните си резерви. Няма директни доставки: от края на ноември 2015 г. Украйна ги отказва. А в ЕС сега има дефицит и е скъпо.

И накрая, МВФ вече не е доволен от стария механизъм за субсидиране. Въпреки че тази година украинците все още имат накъде да маневрират, около 500 хиляди домакинства „влязоха“ изцяло на европейския пазар. Основното забавление започва в края на 2022 г.

Войната като отвличане на вниманието

Не може да се каже, че украинските медии изобщо не пишат за това. Те пишат. Но целият фокус надеждно е изместен към митичната подготовка на „руското нашествие“ и съответно към неговото отблъскване. Украинците са по-склонни да четат за копаене на окопи по плажовете на Мариупол, отколкото за перспективите да плащат за отопление.

Това е разбираемо. Миналогодишните протести срещу сметките удариха тежко рейтинга на Зеленски. Но в сравнение със сегашните, те бяха откровено смешни. И ако не беше набързо обявеният мораториум, ако не беше разрешението на МВФ, Зеленски днес нямаше да се страхува от руски танкове, а от ядосани и зъзнеши украинци. Така че този сезон басни за нашествие ще се чуят от всяко желязо.

Има само един въпрос: какво ще прави Зеленски в края на 2022 г., ако световните цени на газа и въглищата не паднат? Може би ще му се наложи да моли Русия за нашествието, с което плаши народа си днес.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Цените на отоплението ще накарат Украйна да умолява Русия за нахлуване - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!