Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Икономист направи на пух и прах плана на Асен Василев за парите на хората

Икономист направи на пух и прах плана на Асен Василев за парите на хората

Кадър Денят и БНТ

Готвените промени от новата власт по отношение на осигуровките на служителите и бизнеса не се приемат ласкаво от икономистите.

Ето как икономистът Евгени Кънев коментира в "Денят" с Веселин Дремджиев намеренията на Асен Василев.

"Опитах се да обърна внимание на резервите, които има преди да скачаме на плаващ максимален осигурителен доход - защото справедливо ли е една много малка част от населението да пълни НОИ без гаранция за собствени високи пенсии?

И скрито отменяне на плоския данък с прогресивна данъчна система? Ако ще правим икономика на знанието и високата добавена стойност това е мярка точно в обратната посока. Нали искаме да привличаме и задържаме човешкия производителен капитал?

А защо да не се помисли за по-висока пенсионна възраст и/или по-високи минимални прагове?

Ляво-либерална ли ще е управленската коалиция? Едва ли - предвид тежестта на центристките партии и правото на вето на всяка върху мерки, които не отговарят на нейната философия. Както - апропо- направи ДБ с максималния осигурителен доход?

Какво е най-важното, което България трябва да промени - своя ужасен инвестиционен имидж на най-корумпирана страна и на евтината работна ръка. Защото няма как да се увеличават доходите само през бюджета - без инвестиции и особено чужди високотехнологични инвестиции.

А като предпоставка - правосъдна реформа и дигитализация на администрацията."

Източник/ци: Petel.bg - новини - Икономист направи на пух и прах плана на Асен Василев за парите на хората

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!