Слънце грее, дъжд вали "Хемус" стигна Симитли. Вече двама умрели в схемата Хемусгейт: “Човечецът” с милионите е ортак с племенник на кмета на Симитли – BIRD.BG

Хемусгейт: “Човечецът” с милионите е ортак с племенник на кмета на Симитли | Bureau for Investigative Reporting and Data

Футболният съдия и бивш служител на НАП Борислав Николаев Колев е съдружник във фирмата “Струма Ар Строй” с Велислав Христов Миленков, който е племенник на кмета на Симитли Апостол Апостолов, показа проверка на БРРД в Търговския и Имотния регистър. Борислав Колев беше задържан за 72 часа по обвинение за пране на пари – 53 милиона лева за АМ “Хемус”, изтеглени от Интернешънал Асет Банк в “торби и чували”.

Майката на Велислав Христов Миленков е Нина Стефанова Миленкова. Тя е шеф на клона на Първа инвестиционна банка в Симитли и е сестра на Апостол Стефанов Апостолов – кмет на града. Нейният син Велислав Миленков /роден 83 г./, има строителен бизнес и също е футболен съдия като Борислав Колев и вуйчо си Апостолов. През октомври 2019 г. той регистрира “Струма Ар Строй” заедно с Колев. Пред в. “24 часа” Миленков твърди, че се запознал с “Боби” покрай съдийството, а фирмата нямала дейност.

Роднинството на Миленков с кмета на Симитли се открива през Имотния регистър

Кметът Апостолов е от ГЕРБ и се прочу покрай бившия шеф на “Агромах” Методи Бачев. На празник в симитлийското село Черниче Бачев беше записан да твърди,  че Апостол Апостолов е имал интимни отношения с тогавашния премиер Бойко Борисов. Самият Апостолов също е присъствал на празника.

Общата фирма на Миленков и Колев е регистрирана през 2019 г.

След като видеото на Бачев стана вирално в социалните мрежи той беше арестуван за кратко с неясно обвинение. Кметът на Симитли отрече официално информацията, че е имал сексуална близост с Борисов. Срещу “Агрохолд” започна прокурорска акция. Офиси на фирмата бяха обискирани и в тях бяха намерени милиони евро кеш. Впоследствие делото потъна и се спихна без повдигнати обвинения, но Агрохолд се преименува на “Грома Холд”.

Двама починали в схемата “Хемус”

Методи Бачев е част от схемата, с която са източени милионите от “Хемус”. Той почина изненадващо от инфаркт след лека операция на 5 юни 2020 г. Към този момент Бачев е собственик на фирмата”Бул Строй Груп ИГ” ЕООД.

Според разследващите веднага след смъртта на Бачев и преди да е вписан новия собственик, което става през август 2020 г., “Бул Строй Груп ИГ” е започнала да получава милиони от “Водно строителство – Благоевград”, свързана с “Грома холд” /бившата Агрохолд/. За периода 11 юни 2020 г. до 27 юни 2021 г. към тази фирма са преведени 70 530 000 лв.

След това “Бул Строй Груп ИГ”  започва превежда парите на четири фирми – бушони, създадени или прехвърлени на малоимотни лица и ромски активисти. След това пълномощници на фирмите теглили милиони кеш и ги предали на един и същ “човечец”, както го нарече зам.-шефът на ГДБОП в телевизионно интервю.

“Човечецът” се оказа именно Борислав Колев, който е присъствал на тегленето на парите, твърдят разследващите. Според тях Колев, който е бивш старши инспектор в ТД на НАП София е организирал схемата с фирмите – бушони и пълномощниците.

Методи Бачев не е единственият починал в схемата. Най-голямата сума е изтеглена кеш с пълномощно оформено на Красимир Димитров Митриков, малоимотно лице от село Златия, показа разследване на БРРД и Зов нюз. Той получил на каса 18 618 077 лв. като пълномощник на фирмата “Виндор Монтана” ЕООД, след което починал от Covid-19. Информацията ни беше потвърдена от вътрешния министър Бойко Рашков пред журналисти. Той каза, че се надява в тази афера да няма и други жертви на коронавируса.

Източник/ци: Хемусгейт: “Човечецът” с милионите е ортак с племенник на кмета на Симитли | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!