Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турция сменя официално името си

Турция сменя официално името си

Стоките, произведени в Турция, ще бъдат етикетирани с „Произведено в Тюркийе (Türkiye)“, а местните институции ще използват „Тюркийе“ като име на страната във всякакъв вид официална кореспонденция и дейности, според нов президентски указ.

„Думата "Тюркийе" представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация по най-добрия начин“, се казва в указа, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган и публикуван в Официален вестник.

„Отсега нататък новото име има за цел да представи хилядите години опит на нашата държава и нация във всяка област под марката „Тюркийе“, се отбелязва в официалното становище.

„В този контекст, в рамките на укрепването на марката „Тюркийе“, във всички видове дейности и кореспонденция, особено в официални отношения с други държави и международни институции и организации, ще бъде използвано това наименование.  „Тюркийе“ (Türkiye), ще се използва вместо чуждестранните наименования "Turkey", "Turkei", "Turquie" и др.

През януари 2000 г. Асамблеята на турските износители (TİM) обяви, че ще използват етикети „Произведено в Тюркийе“ вместо „Произведено в Турция “ върху продуктите, изпратени в чужбина. Това обаче не беше задължително решение до сега.

TİM също създаде „съвет за брандиране“ за популяризиране на новия етикет.

Източник/ци: Турция сменя официално името си - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!