Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Първи арестуван за грабежа „Хемус”! Бившият данъчен Борислав предавал чувалите с пари към Бойко и компания

Само в Narod.bg: Първи арестуван за грабежа „Хемус”! Бившият данъчен Борислав предавал чувалите с пари към Бойко и компания - Narod.bg

Служители на ГДБОП са арестували един от куриерите на Бойко и компания, които са участвали в престъпната схема по грабежа на 60 милиони, отпуснати за строежа на лот 5 на магистрала „Хемус”.

Според брилянти източници на Narod.bg от спецслужбите белезниците щракнали около китките на бивш данъчен служител – Борислав, който е първата брънка от корупционната верига, която води директно към върховете на ГЕРБ.

Според неофициална информация той е брат на служител в една от големите строителни фирми. Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали сакове и чували с парите. Това е вторият му арест в рамките на няколко седмици.

Боби е получил 60-те милиона лева, изтеглени на каса от „Асет банк” на порции по милион, често от неграмотни роми. Многобройни свидетелски показания на „мулетата” потвърждават, че след като вземали чувалите с пари, ги предавали на „човека на Бойко” – данъчния Борислав, ясен е източникът на Narod.bg.

Важна роля в разплитането на схемата изненадващо изиграва Софийската районна прокуратура, която по искане на ГДБОП е разрешила ареста на куриера на Баце, който вече е в килия за 72 часа.

Очаква се по-късно днес държавното обвинение да даде повече информация, както и да подведе под наказателна отговорност арестувания.

Според МВР парите за „Хемус“ са били изтеглени кеш от банка и прибрани в чували и сакове. Схемата е следната – парите са дадени първо на държавното дружество „Автомагистрали“, което по т.нар. „ин хаус“ процедура е избрало на кои частни фирми да възложи строителството и да им даде сумите авансово.

След това парите са били преведени на кухи фирми, притежавани от малоимотни лица. Целта на тази операция е да се прекъсне връзката с първоначалните получатели и държавата. Впоследствие сумите са изтеглени на каса.

Преди няколко седмици МВР разказа цялата схема. Тогава главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров обясни, че кухите дружества са регистрирани дни преди преводите. Капиталът им е 2 лв. и се водят на името на малоимотни и криминално проявени, които нямат представа, че са собственици.

Ситуацията става все по-напечена за бившите управляващи заради факта, че Борислав е проговорил пред антимафиотите на кого от ГЕРБ е предавал чувалите с пачки, откраднати от магистрала „Хемус”.

Информаторът на Narod.bg е категоричен, че в близките дни се очакват още арести и осветляване на цялата престъпна схема, както и основните играчи в нея, които, очаквано, са се окопали по върха на ГЕРБ в очакване на отмине бурята.

Източник/ци: Само в Narod.bg: Първи арестуван за грабежа „Хемус”! Бившият данъчен Борислав предавал чувалите с пари към Бойко и компания - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!