Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво вещае на света пандемичното споразумение на СЗО и правото да обявява "пандемични режими" в страните

Какво вещае на света пандемичното споразумение на СЗО

/Поглед.инфо/ На 1 декември втората спешна сесия на Световната здравна организация (СЗО) приключи работата си в Женева, на която беше решено да започнат преговори „по международен договор за предотвратяване и контрол на пандемии“.

Бъдещият документ се нарича “Пандемично споразумение” То се основава на „Ръководството за пандемии“ от 22 септември тази година и „Доклада за пандемията“ на СЗО от 23 ноември. Тези документи предполагат: правото на СЗО да обяви началото на следващата „пандемия“; премахването на правилото за правата на човека по време на „пандемия“, радикални ограничения на синдикалните права, овластяване на НПО да участват наравно с държавите в установяването на международното право, задължението (!) на страните да искат външна помощ, ако не могат да се справят сами с „пандемията“. Според тези документи СЗО възнамерява да получи правото да обявява "пандемични режими" в страните.

За да подготви и съгласува проекта на „Споразумение за пандемия“, СЗО планира да създаде междуправителствен орган за преговори (МОП) да свика първото заседание не по-късно от 1 март 2022 г. Работният проект на документа трябва да бъде представен на второто заседание на МОП не по-късно от 1 август 2022 г. Според “Ройтерс” “Пандемично споразумение” ще бъде готово през май 2024 г.

С други думи, ако “Пандемично споразумение” бъде прието във формата, предложена от СЗО, тоест получи статут на международен договор, тогава и СЗО, и големите фармацевтични корпорации, които стоят зад него, ще имат право да обявят глобален режим без съгласието на никого. В такъв случай всички права на човека се премахват, а неправителствените структури получават равни права с държавните. В случай, че националното правителство не е в състояние да изпълни инструкциите на СЗО, то е длъжно да потърси външна помощ.

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

На 30 март 2021 г. британският вестник “Телеграф” публикува писмо от лидерите на 25 държави, ръководството на Европейския съюз и СЗО, озаглавено „Нито едно правителство не може да се справи с пандемията, така че трябва да се обединим“. Авторите на писмото сравняват коронавирусната зараза с най-голямото предизвикателство за човечеството след Втората световна война и заплашват света с нови, още по-заразни вируси.

В началото на ноември генералният директор на СЗО Тедрос Адан Гебресус, изказвайки се в Баку на Осмия глобален форум „Светът след КОВИД-19“, подчерта, че светът трябва да научи уроците от настоящата „пандемия“ и да започне да се подготвя за следващата. „В тази връзка сме убедени, че е дошло времето за разработване на правно обвързващ договор или международно споразумение, което ще формира основата за гарантиране на глобалната здравна сигурност“, каза ръководителят на СЗО.

Системните бенефициенти на глобалната „пандемична“ кампания са големите фармацевтични корпорации, които се стремят да наложат своите правила на играта на националните държави, като ги подчиняват изцяло на своята корпоративна воля. Има обаче шанс, ако бъде прието “Пандемично споразумение”, то да не е задължително, а в препоръчителна форма. Вече тече задкулисна борба за конкретизиране на формулировката.

„Шарлз Мише, председател на Европейския съвет, преди година предложи подобно “Пандемично споразумение”, пише “Политико”. “Ноо Съединените щати положиха усилия да отложат обсъждането на споразумение за пандемия. На втората спешна сесия на СЗО Съединените щати, Бразилия, Индия и Монако „се противопоставиха на включването на език, който би направил такъв договор правно обвързващ“. Въпреки това Европейският съвет, както и Германия, Франция и Южна Африка декларираха силната си подкрепа за правно обвързващ договор”, допълва изданието.

Оригиналното предложение на Чарлз Мишел за текста на резолюцията от сесията на СЗО „съдържа зъбати термини като „правно обвързващ“ и „договор“, но те забележително отсъстват от окончателния текст“, пише списание “Нейчър”.

Съпротивата на САЩ срещу придаването на договорен статут на „Пандемичното споразумение“ предполага, че Държавният департамент не е доволен от амбициозните планове на фармацевтичните корпорации под чиято мелодия танцуват СЗО и Европейският съвет.

Налагането на „пандемично споразумение“ върху световната общност въвежда важни промени в набора от концепции, създали съвременния световен ред: концепцията за национален суверенитет и ненамеса във вътрешните работи на държавите (Вестфалската система), концепцията за на баланса на силите („Европейски концерт“), концепцията за разделяне на сферите на влияние (системата Ялта-Потсдам). Тези три понятия формират „старата нормалност”, в която все още живеем и която „господарите на глобалния дискурс” нетърпеливо заменят с „новата нормалност”.

Предполага се, че в рамките на „новата нормалност” държавите делегират своите правомощия на глобални структури като СЗО, които ще станат единствените пълноправни субекти на международните отношения.

Коментирайки резултатите от сесията на СЗО, Олга Четверикова, директор на Центъра по геополитика на Института за фундаментални и приложни изследвания на Московския държавен университет, обръща внимание на факта, че в рамките на прокламирания "нов световен медицински ред", се формира неконтролирана от държавите финансова система, където основните финансови спонсори са Световната банка , МВФ и МБР: „На 2 април 2020 г. СБ представи „Програма за стратегическа готовност и реакция за КОВИД-19“ , очакваната крайна дата на който е 31 март 2025 г. В нея се описват подробно мерките за борба с пандемията и се подчертава, че „ Банката и международната общност ще играят ключова роля в реакцията на КОВИД-19, като следват техническите насоки на СЗО .” До юни 2023 г. СБ трябва да отпусне 330 милиарда долара, а МВФ специални права на тираж, според последния доклад на Фондация “Рокфелер”, на сумата от 44 милиарда долара за ваксини. Всичко това е в рамките на “Ковакс” - Глобалната инициатива за справедлив достъп до ваксини.

В ход е и подготовка за утвърждаване на единна нормативна уредба за борба с „пандемията“. За тази цел СЗО, ООН и Институтът по право към университета в Джорджтаун създадоха Правна лаборатория за КОВИД-19, която събира база данни с всички разпоредби, правила и мерки, въведени в борбата срещу КОВИД-19 в повече от 190 държави. .. В случай, че „Пандемичното споразумение“ получи статут на договор, всяка държава ще бъде задължена да хармонизира законите, които засягат здравето и надхвърлят здравния сектор, не с националните интереси и ценности, а с международните задължения за отговор на съществуващите и "възникващи заплахи" за здравето, подчертава Олга Четверикова.

За да стане този или онзи документ на СЗО задължителен за всички държави, е необходимо поне две трети от 194-те държави-членки на СЗО да гласуват за него. Под текста на резолюцията на СЗО ги няма подписи на Китай и Русия. САЩ също изглежда се плашат от щастието да станат васали на СЗО и големите фармацевтични корпорации.

Светът все още има шанс да избегне глобалните "пандемични" лапи.

Превод: В. Сергеев

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Какво вещае на света пандемичното споразумение на СЗО - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!