Това ли са новите министри?

Ясна е вече черновата на министерския състав на новия четирипартиен кабинет, макар и преди да е утвърдена от партийните форуми на партиите.

Премиерът, както е известно от дни, ще е Кирил Петков, а вицепремиерът и министър на финансите ще е другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. От тяхната квота ще бъдат трима служебни министри, харесани от двамата партийни лидери - това са Николай Денков на образованието, Бойко Рашков на МВР и вероятно Стефан Янев - на отбраната. 

Другите министри от ПП, все още по непотвърдена официално информация, ще бъдат Даниел Лорер, но не на външните работи, които отиват при коалиционния партньор ИТН, а на иновациите и растежа. Собственикът на "Еконт" Николай Събев остава титуляр за министерството на транспорта. Осмият министър на ПП ще бъде на здравеопазването, което ще оглави шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която е и бивш шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Корнелия Нинова, освен вицепремиерския пост, получава и новото министерство на държавните предприятия, след като планът е икономическото ведомство да бъде разделено на две. В БСП ревностно пазят имената на своите министри, но по информация на Dir.bg всички, които ще получат министерски постове, са членове на Изпълнителното бюро и от най-близкия екип на соцлидерката.

Социален министър ще бъде Ирена Анастасова, която е и зам.-председател на БСП. Анастасова е философ по професия, педагог с дълъг стаж, неколкократно депутат от левицата и бивш директор на 125-о СУ в столицата. Тя е експертът на социалистите в областта на образованието, но след като ПП показаха, че много държат с тях да остане сегашният служебен министър проф. Николай Денков,

Анастасова ще трябва да поеме най-знаковото за БСП министерство - това на социалната политика, където се решава и съдбата на пенсиите. 

Друг член на ръководството на БСП, Христо Проданов, секретар на Изпълнителното бюро, ще оглави туризма. Проданов е от столичната организация на социалистите и също през последните години е в най-близкото обкръжение на Нинова. 

Вторият секретар на Изпълнителното бюро на партията - Стефан Бурджев, ще бъде министър на земеделието. Бурджев също е депутат, като останалите си съпартийци. По неофициална информация планът е Фонд "Земеделие" да бъде оглавен от бившия евродепутат от ПЕС Момчил Неков, тъй като, както вече бе съобщено, министерствата ще бъдат своеобразни феодални владения на всяка от партиите в коалицията.

ИТН взеха едни от най-важните ресори - външни работи, енергетика, регионално развитие и спорт.

Международният секретар на партията Димитър Гърдев, който има кратък мандат в дипломатическата ни мисия в Кипър, ще бъде външен министър. Гърдев е дипломат, експерт по международни отношения и международна сигурност.

Бившият депутат от Реформаторския блок и бивш член на ръководството на БТК, когато беше държавна - Гроздан Караджов, ще бъде министър на регионалното развитие. Той беше и номинацията на Слави Трифонов за транспортен министър във втория, несъстоял се кабинет на ИТН.

Депутатът от ИТН Радостин Василев ще бъде министър на спорта. Той е юрист, специализирал в областта на спортното право. Министър на енергетиката ще бъде отново номиниран за поста от проектокабинета на ИТН - Александър Николов, който пък беше уволнен като зам.-министър на енергетиката от премиера Стефан Янев. 

"Демократична България" отново ще оглави правосъдието, само че този път в лицето на депутатката Надежда Йорданова от "Да, България", която е била и началник на кабинета на лидера Христо Иванов. Йорданова оглавяваше анкетната парламентарна комисия "Магнитски".

Юристката е специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации.

Министерствата на климата и на екологията също се вземат от ДБ, като там министър ще е "зеленият" Борислав Сандов, председател на партия "Зелено движение". Той е и номинацията на коалицията за вицепремиер.

Съставът на кабинета е на 90% готов, призна след консултациите при президента и самият бъдещ премиер Кирил Петков. 

Източник/ци: Това ли са новите министри? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!