Велизар Енчев: Радев попречи на Нинова да стане председател на парламента

Велизар Енчев: Радев попречи на Нинова да стане председател на парламента

Румен Радев попречи на Корнелия Нинова да стане председател на парламента.

Това заяви Велизар Енчев в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Той оповести, че е имало договорка между четирите партии в бъдещата управленска коалиция лидерът на БСП да оглави първия парламентарен пост в държавата. За това дори е имало съгласието на ДБ, но в един момент изненадващо срещу избора на Нинова се е обявил Слави Трифонов. Тогава била измислена схемата за ротация на председателския пост, което би било унизително за който  и да заеме тази позиция.

Шоуменът всъщност е бил гласът на Радев, който категорично не е искал Нинова да стане парламентарен шеф.

Вътрешен конструктор на управляващата формула е Румен Радев, който действа  под външен диктат, каза още Велизар Енчев, имайки предвид намесата на посолството на САЩ в конструирането на правителстваната коалиция. 

Проф. Румяна Коларова се съгласи с Велизар Енчев, че в този парламент най-подготвеният за председтел е именно Корнелия Нинова и най-естествено би било тя да заеме този пост. 

Слушах представител на ДСБ, на която съм сред основателите. Той каза, че харесвал Бойко Рашков, но не и Корнелия Нинова. Не мога да разбера тази логика. Когато става дума за преформатиране на политическото пространство, не става въпрос за партии, а за ценности. В Германия също има подобна нагласа - да гласуваш за някого само защото мразиш другия. Това заяви политологът Румяна Коларова. 

В подобно лявоцентристко правителство трябваше да има подкрепа, но отвън, както направи Радан Кънев със своята достойна позиция. По-добре е да излезеш от хомота и да останеш извън кабинета, каза още Коларова.

"Бъдещият (бивш) финансов министър Асен Василев обяви, че от Нова година добавки ще има само за бедните пенсионери. А само преди три дни тържествено обеща, че от 1 януари 2022-а нито един пенсионер няма да получи по-ниска пенсия от сега даваните, които са с добавка от 120 лева. Гласувалите за ПП пенсионери, както и негласувалите възрастни, да пият една студена вода и да се сърдят само на себе си", коментира още Велизар Енчев.

"За протокола ще отбележа, че Асен Василев е последователен в антисоциалната си политика. Като служебен финансов министър отхвърли справедливото искане на БСП за индексацията на пенсиите спрямо средния осигурителен доход за 2018-а. Щото нямало пари за такава мярка, а негова главна грижа са не пенсиите, а балансираният бюджет. Но сегашното му откровение, в разгара на преговорите за коалиционен кабинет, е откровен цинизъм, присъщ на крайно десните политици.

Как ли ще реагира БСП на новата позиция на Асен Василев, която е в противоречие на договорената пенсионна политика по време на експертните преговори в Мол-а? Десните ИТН и ДБ нямат проблема на левицата, защото споделят антисоциалната политика на Василев. Всъщност от този момент преговорите за коалиционен кабинет са в криза. Но само ако БСП не отстъпи от искането си добавките към пенсиите да се дават на всички пенсионери до края на извънредната епидемиологична обстановка, тоест до март 2022. Това ли са левите цели на ПП, които ще се реализират с десни мерки?", попита още Велизар Енчев.

Източник/ци: Велизар Енчев: Радев попречи на Нинова да стане председател на парламента

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!