Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мартин Заимов: Улици, свързани с комунизма, следва да са незаконни

Мартин Заимов: Улици, свързани с комунизма, следва да са незаконни

Мартин Заимов

„В България има много улици, които носят на името на Георги Димитров, аз бих ги преименувал със закон, именувайки ги „Свобода“, това каза пред репортер на БГНЕС банкерът, граждански активист и бивш кандидат за кмет на София Мартин Заимов.

Той коментира големия брой улици, които носят имена на руски исторически фигури.

„Улица като „Граф Игнатиев“ в Полша би била равнозначна на богохулство, но това дали една улица трябва да се преименува или не, трябва да го кажат живеещите на дадената улица. Трябва да се разсъждава в детайли защо този човек е подходящ или неподходящ, но защо ме питате само за улиците с руски имена. Улици свързани с комунизма, ако се гледа законодателството, са незаконни, защото комунизмът е обявен за престъпен. Това е въпрос на политиците и обществото да отсъдят дали насилническата част от комунистическия режим трябва да тържествува“, каза Мартин Заимов.

„Има градове в България с много повече такива улици от София - Плевен, примерно“, каза Заимов.

Той коментира и делото на Асен Генов, който осъди България в Страсбург заради репресията, на която е бил подложен. Генов надраска с боя монумента пред централата на БСП.

„Правата на човека са нещо много важно. Едно от най-важните неща, които обществото е постигнало с огромна цена. Аз съм драскал подобни паметници и го подкрепям. Много е важно да защитаваме правата на човека. Всичко друго е производно на това“, категоричен е Заимов.

Той смята, че понятието „вандалство“ няма правна сила.

„Бунтът винаги е свещен. Понятието „вандалство“ няма правна сила, като понятие го има в комунистическото и нацисткото право. Това е опит на властта да ограничи съпротивата срещу себе си. Докато изявата е срещу конкретна власт и не наранява други хора, аз не виждам проблем“, категоричен е Заимов.

Увлечението към диктатурата е породено от страх и загуба на доверие в демокрацията.

„Страхът е важен, но той е причина от социална и политическа гледна точка за много лоши действия. Ние живеем в катастрофа, тя се разстила в едно извънчовешко време. Хората се страхуват и нямат силата, енергията, куража, добронамереността, за да решат въпроса без да налагат униформи и насилие. Няма загуби на ценности, но има загуба на уважение към демокрацията“, каза Заимов.

Крайните леви и десни вълни, които ни заливат, са антидемократични в основата си. Според Заимов само фактите могат да се преборят с това явление.

„Можем да се справим, като видим нещата каквито са. Има много различни начини да се справим със страха, а именно чрез кураж. Ако прехвърляме страховете си и търсенето на отговор върху други хора или решения, които нарушават базови права на други хора, трябва хората да видят в огледалото собствените си страхове и да знаят, че опитите да избягаме от това е зловреден за самите тях“, твърди Заимов.

Според него свободата на словото трудно може да бъде регламентирана със закон.

„Дали всеки може да казва, каквото иска, не може да се реши правно, защото всяко нещо, което правно се опитва да реши свободата на словото по дефиниция, е цензура“, завърши Заимов./БГНЕС

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Мартин Заимов: Улици, свързани с комунизма, следва да са незаконни - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!