Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: Не получилата покана от Байдън Унгария проваля "срещата на върха за демокрация" на САЩ

Bloomberg: Не получилата покана от Байдън Унгария проваля 'срещата на върха за демокрация' на САЩ

/Поглед.инфо/ Унгария отказа да подкрепи съвместния принос на Европейския съюз към "срещата на върха за демокрация", под егидата на Съединените щати, тъй като тя е единствената страна в блока, която не получи покана за събитието под формата на видеоконференция, пише Bloomberg. В тази връзка председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще могат да се изкажат на срещата на върха, но няма да могат да говорят от името на целия ЕС.

Унгария попречи на Европейския съюз да участва в "Срещата на върха за демокрация", която ще се проведе следващата седмица под егидата на президента на САЩ Джо Байдън, тъй като премиерът Виктор Орбан не беше поканен, съобщи Bloomberg.

Унгария е повдигнала въпроса на среща на посланиците на ЕС. Както съобщават източници на информационната агенция, които поискаха да останат анонимни, Унгария е заявила, че няма да подкрепи съвместния принос на блока за срещата на върха, тъй като Унгария е единствената страна в блока, която не е получила покана за участие.

Очаква се виртуалното събитие да събере десетки страни от цял свят на 9-10 декември, за да обсъдят множеството предизвикателства, пред които са изправени демокрациите. Китай и Русия също не бяха поканени на срещата на върха.

Унгария се сблъсква с ЕС от години по въпроси на върховенството на закона, вариращи от свободата на медиите до намеса в дейността на съдебната система. Освен това правителството на Орбан многократно е осуетявало опитите на блока да постигне обща позиция по въпроси като правата на човека в Хонконг и равенството между половете.

Както отбеляза един от източниците, в такава ситуация ЕС не може да представи писмен доклад на срещата на върха поради липса на съгласувана обща позиция на всички членове на блока. А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, въпреки че ще могат да се изкажат на събитието, няма да могат да го направят от името на Европейския съюз.

Унгарският дипломатически представител в Брюксел подчерта, че позицията на Будапеща се простира и до участието на ЕС в продължаващите дискусии за създаването на Алианс за бъдещето на интернет под егидата на САЩ. Говорителят на Орбан обвини Съединените щати, че се опитват да "разделят и подчинят държавите-членки на ЕС", призовавайки ЕС да работи за стратегическа автономия.

Както отбелязва Bloomberg, още един "удар" за Унгария беше изявлението на съветника на съда на ЕС, че блокът има право да не отпуска средства от бюджета и от фонда за стимулиране на икономиката на страни, обвинени в отклонение от демократичните норми. Така Будапеща рискува да загуби 7,2 милиарда евро, отпускани от ЕС като средство за икономическо възстановяване.

Превод: ЕС

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Bloomberg: Не получилата покана от Байдън Унгария проваля "срещата на върха за демокрация" на САЩ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!