Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин свали неприкосновеността от руските олигарси

Путин свали неприкосновеността от руските олигарси

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин промени отношението си към олигарсите след трагедията във въглищната мина “Листвяжная”, при която загинаха 51 души. На среща за ситуацията във въгледобивната индустрия на 2 декември Путин фокусира вниманието на служителите по сигурността върху оценката на действията не само на управителите на мините и инспекторите на “Ростехнадзор”, но и на собствениците на компанията - милиардери от списъка на “Форбс”. С това Путин показа, че няма недосегаеми, когато става въпрос за живота на хората, смятат политически анализатори.

Срещата за ситуацията във въгледобивната индустрия се проведе седмица след трагедията в мина "Листвяжная", където загинаха 51 души - миньори и спасители. „Това е общо нещастие и болка за Кузбас и за цялата страна, за цяла Русия“, каза президентът. Путин подчерта, че семействата на жертвите и жертвите трябва да получат цялата необходима подкрепа от руското правителство и регионалните власти. Освен това към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално, а не да се „ръководят изключително от хартиени инструкции“.

От своя страна Генералната прокуратура трябва да установи „всички причини и обстоятелства за инцидента“. По предварителна информация, отбеляза Путин, „произшествието е станало поради редица нарушения на правилата за безопасността“. „Както знаете, добивът е свързан с повишена опасност. В същото време е недопустимо да се злоупотребява, да се експлоатира смелостта на хората, които се спускат в мините. Техният живот и здраве трябва да бъдат защитени и това е лична отговорност на всеки, който участва в организирането на производството - както ръководители на предприятия, представители на контролни и надзорни органи, така и собственици“, подчерта Путин.

Президентът заяви в прав текст, че смъртта на миньорите е резултат от преследването на печалби от тяхното ръководство. “С тези, които в гонене на печалби или на по някакви други причини игнорират, пренебрегват сигурността на хората, подлагат ги на смъртоносен риск, строго трябва да се разправя законът, така както и за съблядаването в мините, на всички обекти в отрасъла на правилата за безопасност, състоянието на оборудването и индивидуалните спасителни средства”, заяви Путин.

На съвещанието президентът провери дали са изпълнени неговите указания след подобна трагедия в мина "Распадская" през 2010 г. (тогава Путин е министър-председател на Руската федерация). По-специално той поиска да се промени системата на заплащане на миньорите - 70% от сумата трябва да стане постоянна. На практика обаче тази условно постоянна стойност зависи от продукцията на миньора и включва допълнителни плащания към тарифните ставки за работа при опасни условия.

„Взето заедно, това създава икономически стимули за миньорите да пренебрегват изискванията за безопасност. И не можете да ги вините за това - хората в семейството трябва да се хранят, те са изложени на риск. Те поемат рискове, а ние трябва да създадем такива условия, за да не се налага да рискуваме. Това беше смисълът на нашите решения през 2010 г.“, каза Путин с юмрук по масата. “Необходимо е да се изясни съставът на условно постоянното заплащане на труда на миньорите. Премахнете от тях плащанията, зависими от продукцията. Не можете да мислите за доходите на собствениците, трябва да мислите за безопасността на хората”, допълни президентът.

Всичко, за което Путин говори , е сигнал към олигарсите, обясняват експертите. Досега на нито един собственик на въглищна мина, в която са загивали хора в резултат на аварии, не е потърсена отговорност, коментира Константин Антонов, ръководител на новосибирския клон на Фонда за развитие на гражданското общество. Например, през 1997 г. в мина “Зиряновская” загиват 67 души, през 2004 г. в мина “Тайжина” загиват 47 души. В същото време "Тайжина" се ръководи от същия директор, при който става трагедията в "Зиряновская", собственикът отново е същият. През 2007 г. експлозия в мина “Уляновская” убива 110 души, включително ръководството на мината. Но собственикът не отговаря за трагедията.

Случаят с експлозията в мина “Распадская” през 2010 г., при която загиват 91 души, се разследва в продължение на шест години. След това, след още четири години, районният съд го затваря след изтичане на давността. Делото срещу директора на мината Игор Волков е прекратено заради смъртта на обвиняемия.

Според Антонов, ако в съветските години директорите на мините отговарят не само за безопасността на работниците, производствения план, но и за социалната сфера и инфраструктурата на миньорските градове и села, то в съвременна Русия всичко се променя: “Директорът е просто диспечер, изпълнявайки волята на собственика. Миналата година “Листвяжная” произведе 5,6 милиона тона въглища (това е почти годишно потребление на цялата енергийна система на Новосибирска област). Директорът изпраща въглища - не знае на кого. Всеки собственик има търговска къща, която купува въглища на едва ли не себестойност, а след това ги продава през офшорки на няколко пъти по-скъпо Днес Путин предупреди всички олигарси: „Момчета, вие грабите, докато бягате към държавата и искате преференциални железопътни тарифи, помощ за изграждането на пристанища и прочее“, обяснява експертът.

Досега не е имало случаи, когато собствениците на най-големите компании да са били изправяни пред съда, потвърждава политическият анализатор Марат Баширов. „Президентът е напълно прав. На първо място трябва да се получи оценка на действията на собствениците. Компанията "СДС-Угол" не е най-бедната [едно от 3-те най-големи въгледобивни предприятия в Русия, собственикът Михаил Федяев е на 177-о място в списъка на “Форбс”]. Въпросът е кой ще бъде привлечен: ако нарушенията са били извършени от ръководството - това е едно. Ако има документи, при които съветът на директорите не е договорил финансиране на мерки за защита на труда, модернизиране на производството, отговорност ще носят членовете на съвета на директорите, които получават директиви от собственика. Тук служителите на реда ще разбират истината“, заяви Баширов.

Дмитрий Солоников, директор на Института за съвременно държавно развитие, потвърждава, че досега само мениджъри на средно ниво са признавани за виновни за трагедии в мините. Следователно нищо не се е променило. „Ако работата на правоприлагащите органи с наети мениджъри не е дала резултати, тогава трябва да работите със собствениците. Ако този път има пряка команда за наказване и затваряне на собственика, тя ще бъде изпълнена. Прозвуча предупреждението. В най-лошия случай за олигарсите ще има затваряне на един собственик на голям бизнес, в най-добрия за тях нищо няма да се случи“, смята експертът.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Путин свали неприкосновеността от руските олигарси - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!