Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Готови сме за битка, за да наложим новите правила - нов прокурор, разследвания...

Кирил Петков: Готови сме за битка, за да наложим новите правила - нов прокурор, разследвания..

Кметът Фандъкова самата вече е наясно, че трябва да отстъпи поста в полза на някой с нови сили, посочи бъдещият премиер (ВИДЕО)

"Пред бъдещото управление, което иска да промени правилата на функциониране в България, има 2 сценария.

Първият е позитивен, при който всички се съгласяват като общество, че трябва да се играе по новите правила.

И вторият, лош вариант, при който съществуващите играчи не искат да се съобразяват с новите правила. При втория ще стане битка, но ние сме готови и за това - нов прокурор, разследвания и т. н". 

Това обяви в "Седмицата" на Дарик радио Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната" и бъдещ министър-председател наа България. 

"Аз не казвам, че всички ще отидат в затвора, но при нулева толерантност към корупцията същите тези хора ще трябва да измислят как да бъдат успешни в новата реалност и за младите примерът да не е човекът с джипа, който пуши с пура пред някой хотел, а младият предприемач, който се стреми да изнася продукцията си или учен, който се конкурира с други, за да измисли нещо ново"обясни Петков. 

"Трудната задача ще бъде в изпълнението и скоростта на поставените цели, но всички осъзнаваме, че слонът се яде на хапки. Ние трябва да показваме посоката, прогреса на малки стъпки, които да показват, че се движим в правилната посока", каза той в отговор на въпрос кое ще е най-трудното в бъдещото управление. 

"Вчера имах две интересни гледни точки - първата беше, когато бях на трибуната и говорих на народните представители. Обзе ме вълна на отимизъм, когато виждах толкова млади хора. Втората гледка - когато бях седнал на депутатското си място и Никола Минчев беше на трибуната. И тогава си казах "Промяната си има физически измерения" - този млад човек, председател на Народното събрание, е лице на промяната", каза за новия председател на парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната".

"Надявам се, че той бързо ще добие опит като парламентарист, но знам, че той ще работи само за едно - за по-добро бъдеще на децата си. Има за чие бъдеще той да работи", коментира Петков. 

Петков анализира, че пред бъдещото управление, което иска да промени правилата на функциониране в България има 2 сценария - позитивен, при който всички се съгласяват като общество, че трябва да се играе по новите правила и лош вариант, при който съществуващите играчи не искат да се съобразяват с новите правила. При втория ще стане битка, но ние сме готови и за това - нов прокурор, разследвания и т. н., обяви Петков.

На въпрос какъв процент промяна в съществуващите правила би сметнал за успех и при който промяната ще е видима, Петков си послужи с теория на австрийския икономист Йозеф Шумпетер, представител на Еволюционната икономическа школа.

Според нея промените се движат от елит, състоящ се от 2 процента от обществото и развитието на една държава зависи от това как ще действат тези 2%. Техните действия обаче зависят от създадените правила, спрямо които те адаптират действията си. Според тази теория най-талантливите 2% в Римската империя са били около императора и са положили основите на държавната уредба, през Средновековието те са били при военните и тогава са налице големи иновации в тази сфера. На следващ етап от тях тръгва индустриалната революция

В българския пример, ако хората от мафията през 90-те г. на миналия век се бяха родили в Калифорния, щяха да създадат стартъпи и да управляват сега мултимилиардни компании, а тук те са били в сивия сектор, анализира Петков. "Нашата обща задача е да променим така правилата, че същите 2% да решат, че за да продължат да просперират, трябва да променят начина, по който действат".

"Аз не казвам, че всички ще отидат в затвора, но при нулева толерантност към корупцията същите тези хора ще трябва да измислят как да бъдат успешни в новата реалност и за младите примерът да не е човекът с джипа, който пуши с пура пред някой хотел, а младият предприемач, който се стреми да изнася продукцията си или учен, който се конкурира с други, за да измисли нещо ново. Ако това направим, тези 2% натурален талант ще почнат да движат България в съвсем различна посока", обясни тезата си Петков.

Смяна в местната власт е на дневен ред

В разговора лидерът на "Продължаваме промяната" обяви, че след няколко месеца формацията ще започне да работи и по нужните промени в местната власт. Определи промяната там като следваща голяма задача. Напомни, че тъкмо там хората най-лесно могат да усетят промяната, защото това е видимо дори през оправянето на тротоарите пред дома на хората в сравнение с това дали Българската банка за развитие е започнала да работи добре.

"Няколко месеца след Нова година ще започнем да работим по тази тема", обяви Петков. По адрес на дългогодишния кмет на София Йорданка Фандъкова той каза, че и тя самата вече е наясно, че трябва да отстъпи поста в полза на някой, които с нови сили ще се заеме с решаването на проблемите на града. 

Една от целите на промяната той описа така: "Нашата обща задача е да променим така правилата, че за младите хора пример да бъде не човек с джип пушейки пура, а младият предприемач или учен, който прави откритие на световно ниво".

Една от първите задачи е законът за КПКОНПИ да бъде променен и да имаме антикорупционна агенция, която да бъде непреклонна пред корупцията, допълни Петков.

Той изрази радостта си, че по време на преговорите с останалите партии всеки един от лидерите е декларирал, че се съгласява с идеята да бъдат абсолютно нетолерантни към корупцията. Няма да има никакви запазени хора, чадъри - правилата ще бъдат равни пред всички, посочи той.

"Слави Трифонов ми каза едно изречение, което запомних - "Кириле, ние всички предлагаме министри, но когато те станат министри, те не стават министри на ИТН, БСП или ПП, а стават министри на България и аршинът трябва да е един към всички", каза Петков. 

Петков цитира тези думи в отговор на въпрос за това основната идея на формацията да има нулева толерантност към корупцията. Така той илюстрира тезата, че не трябва в бъдещия кабинет да е възможно, на "нечитав" министър да му звъни политически лидер с искане да се разпъне чадър над някого. И също да регламентира смяната на министри, които се окажат "нечитави".

Първо се споразумяваме за политики и след това ще говорим за министри, каза Кирил Петков. 

Кирил Петков коментира и ситуацията в образованието и връщането в клас на децата. Според него дистанционното обучение не може да замести присъственото, защото спадат резултатите на децата, измерени чрез тестовете.

За служебния министър на образованието проф. Николай Денков съпредседателят на "Продължаваме промяната" каза, че те винаги са показвали симпатиите си към него.

"Той е един от много доказалите се български учени. Аз го познавам като човек с много висока етика и много високо чувство на дълг. Според мен една от причините, поради която той остана във второто служебно правителство, беше защото той знаеше, че есенният сезон ще е много труден за училищата и това за него беше много по-важно", каза Кирил Петков.

Според него промяната в прокуратурата ще бъде най-трудна. "Това не зависи само от нас, трябва конституционно мнозинство", подчерта Кирил Петков.

"Беше абсурдна ситуация, когато от цялата държава имахме само един кандидат за прокурор - това за мен е напълно нагласено решение. То е взето в някоя стая, но не и във Висшия съдебен съвет. Това ми дава чувството, че ВСС и главният прокурор имат зависимости, които ние не знаем", коментира Кирил Петков. 

Със Северна Македония - като при преговорите за кабинет

На въпрос как да се продължи в разговорите със Северна Македония Петков предлага това да стане като при преговорите за кабинет - да се сформират наистина работещи групи по отделните теми. Обясни, че сега разговорите са спорадични и историята е основната, а не част от темите. Обяви, че създаването на тези групи ще е сред първите задачи на бъдещия премиер и на външния министър.

"И да работим заедно по всички теми максимално прозрачно и двата народа да се запознаят с реалните теми и да осъзнаят цената, ако няма добросъседство и ползата, ако има", обясни тезата си той. Според него, ако се осъзнае икономическата полза от нормални отношения между двете страни, тогава сигурно министърът на образованието на съседната страна ще се съгласи да промени невярно съдържание в учебниците по история.

Разказа, че от пътуванията му в региона е видял, че народите имат толкова общи неща, сред които и това, че всеки говори срещу другите и желанието е за интегриране с Европа, но не и тук на Балканите.

"И всеки има по един конник по средата. Заключени в историята, в инфраструктурата изпускаме възможност да видим колко общи неща имаме и колко добре би било да сме общ пазар", подчерта той. 

На излизане от Дарик радио Кирил Петков бе интервюиран и от екип наа БТВ, пред който каза: "Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков ще остане на поста си в новото коалиционно правителство. Ние много го харесваме като министър, харесваме неговата работа и се радваме да работим с него занапред". 

Преговорите между четирите партии продължават и този уикенд, като те не са публични за медиите, посочи той. Засега Кирил Петков се въздържа да спомене други имена преди подписването на договора за коалиционно споразумение, но всяка от четирите партии ще има свои представители.
"Надяваме се да имаме първи драфт утре вечерта. Това означава, че ще бъде подписано. Надяваме се, след това да финализираме", добави съпредседателят на ПП.

Пълният списък с имената на министрите в коалиционния проектокабинет ще бъде ясен едва следващата седмица. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обаче не скри, че те държат на две министерства - на финансите, което да се оглави от Асен Василев и на вътрешното, където министър да остане Бойко Рашков.

Кирил Петков и Асен Василев разкриха, че всяка от формациите в бъдещото управление може да има свои вицепремиер - това означава, че в новия кабинет ще има най-малко четирима вицепремиери. По един за "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". Най-вероятно Асен Василев пък ще е вицепремиерът от "Продължаваме промяната".

Формациите ще представят пред своите ръководни партийни органи проект на коалиционно споразумение в понеделник или вторник - за да получат лидерите им мандат за неговото подписване.

Източник/ци: Кирил Петков: Готови сме за битка, за да наложим новите правила - нов прокурор, разследвания...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!