Русия намери отговор на разполагането на силите на НАТО край границите си

/Поглед.инфо/ Ако ударни системи бъдат разположени в Украйна с ракети, които да долетят до Москва след няколко минути, тогава Русия ще има с какво да отговори. Това съобщи във вторник Владимир Путин. В същото време Александър Лукашенко направи сензационно изявление: Минск може да предложи на Москва да постави ядрено оръжие на негова територия. Какво е готова да направи Русия във връзка с изтеглянето на силите на НАТО към нейните граници?

Още през 2022 г. Русия ще има на въоръжение нова хиперзвукова ракета със скорост 9 пъти скоростта на звука, каза президентът Владимир Путин, изказвайки се във вторник на инвестиционния форум "Русия зове!". Руският лидер спомена това най-ново отбранително оръжие, докато говори за военни заплахи от НАТО.

Москва очаква, че отговорността и здравият разум ще надделеят на Запад и че "червените линии" в отношенията с Русия няма да бъдат прекрачвани, съобщава Путин. Държавният глава отбеляза, че подобни червени линии могат да бъдат по-нататъшното приближаване на инфраструктурата на НАТО към руските граници и разполагането на ударни комплекси на територията на Украйна. „Ако на територията на Украйна се появят ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а в случай на поставяне на хиперзвуково оръжие – пет минути“, заяви руският президент. “Какво да правим? Ще трябва да създадем нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват така. И можем да го направим сега. Такова оръжие вече е създадено”, подчерта президентът – става дума за гореспоменатата хиперзвукова ракета.

„Сега изпитахме и то успешно и от началото на годината вече ще бъдем на въоръжение с нова ракета с морско базиране, хиперзвукова - 9 пъти скоростта на звука. Времето за полет също ще бъде пет минути за тези, които дават заповедта“, отбеляза президентът. Припомняме, че в понеделник фрегата "Адмирал Горшков" извърши изпитателно изстрелване от водите на Бяло море на корабната хиперзвукова ракета "Циркон" на разстояние над 400 километра.

Държавните изпитания на "Циркон" се планира да приключат до края на годината. Очаква се фрегатите проект 22350, най-новите многоцелеви подводници проект 885М “Ясен-М”, ракетният крайцер „Адмирал Нахимов“ и ядрената ракетна подводница „Иркутск“ да бъдат въоръжени с хиперзвукови ракети. Освен това в понеделник стана известно, че ВКС ще получат нови самолети с хиперзвуково оръжие през 2022 г.

Добавяме, че президентът подчерта в речта си, че оборудването на руската армия с такива най-нови оръжия е чисто принудителна мярка в отговор на заплахите от НАТО. „Създаването на такива заплахи е червена линия. Но се надявам да не се стига дотам. Надявам се, че чувството за здрав разум, отговорност както към техните страни, така и към световната общност ще надделеят“, подчерта руският лидер.

Във вторник съюзникът на Русия в ОДКБ и партньор в съюзната държава, президентът на Беларус Александър Лукашенко, обяви готовността си да участва в съвместна отбрана срещу външни заплахи. Той каза, че ако ядрени оръжия на НАТО се появят в Полша, Минск ще предложи на Москва да постави руски ядрени оръжия на нейна територия. „Ядрените оръжия, които ще бъдат най-ефективни при такъв контакт. Ние сме готови за това на територията на Беларус. Като пресметлив, ще ме прощавате, стопанин не съм унищожил нищо. Всички “конюшни”са на място“, подчерта Лукашенко, очевидно наричайки инфраструктурата за разполагане на руски ядрени оръжия „конюшни“.

Конституцията на Украйна официално забранява разполагането на чуждестранни военни бази на територията на страната. Но оръжията на НАТО, включително ракетите, които заплашват Русия и Беларус, могат да бъдат разположени под прикритието на учебни центрове на въоръжените сили на Украйна - както посочи президентът Путин. „Утре ще се появят ракети близо до Харков, какво да правим с това?“, попита руският лидер, изказвайки се през октомври на Валдайския форум.

Разгръщането на ударни системи в Украйна може да бъде формализирано като съвместно решение на ръководството на страната и западните партньори на Киев, прието по препоръка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, коментира генералният директор на Съвета по международни отношения на Русия (РСМД) Андрей Кортунов. „Такива системи няма откъде да дойдат, освен от западните страни и преди всичко от Съединените щати. Съответно трябва да има координация на позициите на Киев и Вашингтон “, смята специалистът.

„Всъщност ударните системи на НАТО могат да се появят в Украйна само ако такава е волята на Съединените щати, центъра, който издава заповеди на своите сателити“, отбеляза военният експерт, полковник от запаса Игор Коротченко.

От гледна точка на киевското ръководство, такова ракетно прикритие ще възпира „агресивните намерения“ на Русия, която уж планира военни операции срещу Украйна – и ще служи като гаранция за сигурността на страната, каза Кортунов. „Самото присъствието на американската армия и техника ще бъде един вид сурогат за членство в Северноатлантическия алианс, един вид олекотена версия на НАТО“, добавя той.

Засега подобен сценарий изглежда хипотетичен, смята Кортунов. „В Конгреса има проукраинско лоби, но в същото време президентът Джо Байдън разбира, че да се биеш с Русия за Украйна, меко казано, не е яко“, казва експертът. “Затова Вашингтон е много избирателен във военното си сътрудничество с Киев. Доставките на оръжие за Украйна са с доста дозиран и селективен характер, главно на отбранителни оръжия”, допълва той.

Ако Вашингтон реши да ескалираположението, тогава не трябва да забравя, че руските многоцелеви ядрени подводници са в постоянна бойна готовност в Атлантика, каза Коротченко. Хиперзвуковите ракети с морско базиране „Циркон“, които могат да бъдат поставени на тези ядрени подводници, развиват скорост до 9 пъти скоростта на звука– следователно времето на приближаването им до Вашингтон е само около пет минути“, подчерта военният експерт. „Мисля, че вариантите за отговор на потенциалното разполагане на ракети на територията на Украйна сега се разработват от Генералния щаб и Върховният главнокомандващ е обявил само един от тях“, каза Коротченко.

Ако Москва е готова да поеме разумен външнополитически риск, съчетан с доста сериозни разходи, то теоретично американците биха могли да отрезвят перспективата за разполагане на руски ракетни системи, например, в Куба, смята събеседникът. „Разбира се, за Русия би било полезно да има база в Куба. Но, подчертавам, формулирането на отговор на агресивните действия на Запада е прерогатив на президента и Съвета за сигурност “, допълва Коротченко.

„Ако САЩ решат да разположат ракети със среден и малък обсег на територията на Украйна, тогава може да възникне ситуация, подобна на кубинската ракетна криза“, каза Кортунов. Тогава, припомни той, Съветският съюз разполага ракети с ядрени бойни глави в Куба в отговор на появата на подобни американски оръжия в Турция. „Такова решение може да бъде взето само в контекста на някакво много рязко влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва. Освен това всеки нов етап от военното сътрудничество между Украйна и Съединените щати леко увеличава опасността от подобен сценарий”, допълва той.

В сравнение с кубинския сценарий изпълнението на предложението на Лукашенко за разполагане на руски оръжия в Беларус изглежда по-реалистично, смятат експертите. Съществува обаче опасност белоруският лидер „да поиска това да бъде „ситуация с двоен бутон“, така че Минск също да има право да използва атомно оръжие, смята белоруският политолог Валери Карбалевич. Очевидно това би било нарушение на безядрен статут на републиката – както знаете, преди 25 години тя изважда всички бойни глави от територията си.

Белоруският лидер може да разчита само на появата на негова територия на руска база на екстериториални принципи, каза военният анализатор от Минск Александър Алесин. „Тоест руски войници ще бъдат настанен вътре и законите на Русия ще бъдат в сила. Именно там тя ще може, ако желае, да постави ядрените си оръжия “, обясни експертът.

Сценарият за връщането на ядрените оръжия в Беларус в екстериториални военни обекти неведнъж е обсъждан публично от руски военни анализатори, включително пенсионирани генерали, припомни Алесин. „Между другото, наскоро Лукашенко каза, че би искал да приеме оперативно-тактическите комплекси „Искандер-М“: едната бригада на запад, другата на юг. Може би тези искания са свързани. Струва си да се има предвид, че боеприпасите „Искандер-М“ включват ракети с ядрено оръжие с капацитет 50 килотона“, обясни източникът.

„Обаче обхватът на стрелба на такъв „Искандер“ е 500 километра. Според международния режим за контрол на износа на ракетни технологии Беларус не може да получи такова оръжие от Русия. Невъзможно е да се прехвърлят такива ракети, без да се нарушава режимът “, каза експертът.

Причината за прехвърлянето на руски ядрени оръжия в Беларус, според Алесин, може да бъде появата на такива оръжия в Полша, което ще доведе до „срива на целия режим на контрол върху ядрените оръжия в Европа“. „Това ще означава тектонична промяна във военния баланс на силите. И в този случай Русия ще има напълно легитимни основания за ответни стъпки. Не може да има повече претенции към Москва “, смята Алесин.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Русия намери отговор на разполагането на силите на НАТО край границите си - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!