Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава

Румен Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава

/Поглед.инфо/ Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, смята президентът

Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на откриването на новото, 47-о Народно събрание.

„Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление“, изтъкна Радев и допълни, че от това зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон.

„За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко, от тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигната се важни въпроси, но те не успяха да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет“, отбеляза Радев.

Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон, заяви президентът пред депутатите.

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата, подчерта Румен Радев.

Президентът заяви, че в понеделник ще свика партийните лидери на консултации за правителство

Обществото очаква актуализирането на избирателните списъци преди броят на избирателите да е надхвърлил броя на населението, посочи още той.

Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот в руслото на закона, заяви президентът.

Румен Радев се обърна към депутатите с думите, че си струва да се разгледа бюджетът, който служебното правителство е длъжно да внесе в парламента по закон.

Радев очерта като най-важна непосредствена национална цел укрепването на държавността.

„Необходими са ни непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието от държавата, за задушаването на корупцията, за засилването на прозрачността и контрола над обществените харчове.“

От вас зависи този парламент да затвори епоха на прехода, обобщи държавния глава, обръщайки се към народните представители.

Цялото изявление на Румен Радев чуйте в звуковия файл.

Източник/ци: Румен Радев: Обществото каза „не“ на превзетата държава - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!