Следвайте "Буднаера" в Телеграм

100 г. затвор за четирима бивши служители на ДС за убийството на журналист

100 г. затвор за четирима бивши служители на ДС за убийството на журналист

Специалният съд в Белград обяви днес първоинстанционната присъда за убийството на собственика на "Дневни телеграф" Славко Чурувия на 11 април 1999 година, по време на бомбардировките на НАТО, съобщи "Вечерне новости".

Съдът осъди четирима бивши служители на Държавна сигурност на общо 100 години затвор за това, че са замесени в престъплението. Радомир Маркович и Милан Радонич получиха присъди от 30 години затвор, а Ратко Ромич и Мирослав Курака, който се укрива, получиха по 20 години затвор. От новата присъда, която бе обявена в четвъртък, 2 декември, става ясно, че според съда прекият извършител на убийството все още е неизвестен.

Веран Матич, председател на комисията за изясняване на убийството на Славко Чурувия, заяви, че е доволен от присъдата, тъй като обвинените за убийството на журналиста са получили 100 години затвор. Матич заяви пред репортерите пред Специалния съд, че това е добро послание за семейството на Чурувия, но и за всички журналисти.

Това показва, че може и 22 години след убийство да се разреши един случай, ако в институциите има воля за това, каза Матич. Според неговите думи решението на съда вдъхва надежда, че вярата на гражданите в правосъдието може да се върне.

Източник/ци: 100 г. затвор за четирима бивши служители на ДС за убийството на журналист - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!