Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин категоричен: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток! Йенс Столтенберг: НАТО дори не приема идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние

Путин обяви, че няма да допусне разширение на НАТО на Изток

Путин категоричен: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток!

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не изпълниха дадените устно обещания", заяви Путин и припомни уверенията на западните лидери от началото на 90-те години на ХХ век, че пактът няма да се разширява на Изток

Русия и нейните партньори ще настояват, че е недопустимо НАТО да продължи да се разширява на Изток и ще поискат юридически гаранции за това.

Това заяви президентът на страната Владимир Путин на церемония по приемане на акредитивни писма на посланици, пише „Взгляд“, цитиран от Агенция "Фокус".

„Говорейки пред Министерството на външните работи, вече подчертах, че нашата дипломация сега е изправена пред основната задача да се стреми да предостави на Русия надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. В диалог със Съединените щати и техните съюзници ще настояваме за разработването на конкретни споразумения, които да изключат всякакво по-нататъшно напредване на НАТО на Изток и разполагането на оръжейни системи, които ни заплашват, в непосредствена близост до Руската федерация“, заяви руският лидер.

Путин акцентира върху това, че Русия не заплашва никого. Руският президент добави, че Москва предлага да започнат преговори за постигане на юридически гаранции за неразширяването на НАТО на Изток.

"Необходими са ни юридически гаранции, защото западните ни партньори не изпълниха дадените устно обещания", заяви Путин. Той припомни всеизвестните уверения на западните лидери от началото на 90-те години на ХХ век, че пактът няма да се разширява на Изток.

"Всичко беше направено точно обратно. Бяха игнорирани руските аргументи в сферата на сигурността, сега също продължават да ги пренебрегват", изтъкна Путин.

По-рано държавният глава предложи започване на преговори за неразширяване на НАТО на Изток.

Йенс Столтенберг: НАТО дори не приема идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние

Йенс Столтенберг: НАТО дори не приема идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние

НАТО смята за неприемлива дори идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние, тъй като всички нейни съседи са суверенни държави. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на външните министри на страните от организацията, предават TACC и Агенция "Фокус".

„Самата формулировка на въпроса отразява тезата, която трябва да предизвика подозрение у нас, и която е неприемлива. Това е тезата, че Русия има сфера на интереси. Това означава реалното признаване, че Русия може да контролира това, което нейните съседи правят, а те са суверенни държави“, коментира Столтенберг, отговаряйки на въпроса за геополитическото нахлуване на НАТО в историческата сфера на влияние на Русия.

Страните от НАТО могат да използват „финансови и икономически санкции и политически забрани“ срещу Русия, ако се използва сила в Украйна, допълни норвежкият политик.

„Страните от НАТО имат широк спектър от възможности, включително икономически и финансови санкции и политически забрани“, каза той.

В същото време Столтенберг припомни, че „принципът на колективна сигурност се прилага само за страните-членки на НАТО“, докато партньорите на организацията, например Киев, могат да разчитат само на подкрепата на Алианса.

Според генералния секретар НАТО ще допринесе активно за създаването на военни способности на Украйна и Грузия, за да могат те да се защитават.

„НАТО ще допринесе активно за създаването на военни способности за Украйна и Грузия, което ще им даде възможност да се защитават. Ние провеждаме учения, осигуряваме обмен на информация, доставяме оборудване, а също така подпомагаме процеса на реформи“, поясни Столтенберг.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков призова САЩ и техните партньори от НАТО „да спрат да концентрират военен юмрук по границите на Русия и да помпат Украйна с модерни оръжия“. Той предупреди Киев да не създава ново бедствие в Европа.

"Заплахата на западните ни граници наистина нараства и ние неведнъж сме отбелязвали това. Достатъчно е да се види колко близо до руските граници достигна военната инфраструктура на НАТО. За нас това е повече от сериозно и ние предприемаме адекватни военно-технически мерки", добави Путин, цитиран от ТАСС.

Президентът изрази и загрижеността си от поведението на държавите, нагнетяващи обстановката на западните граници на РФ.

"Обезпокоени сме не само от това, че международната общност действа в разнобой и не моге да се обедини за решаването на наистина важни проблеми, но и от това как някои наши партьнори се отнасят към Русия - опитвайки се по всякакъв начин да сдържат нашето развитие и дори да нагнетяват напрежение по нашите граници", заяви руският лидер.


The Usual Suspects Are Trying To Foment A Crisis With Russia | ZeroHedge

Източник/ци: Путин категоричен: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток!

Йенс Столтенберг: НАТО дори не приема идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!