Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чегъртането спря – БСП и ИТН удрят спирачка пред промени в структурите, наследени от ГЕРБ

Чегъртането спря – БСП и ИТН удрят спирачка пред промени в структурите, наследени от ГЕРБ - Narod.bg

Служебното правителство не може да насмогне на изменения в устройствените правилници на отделни структури и с разчистването на калинките на ГЕРБ от администрацията, научи Narod.bg.

В момента текат поредни промени, които следва да бъдат замразени на фона на заявките на преговарящите партии за нова структура на правителството. В противен случай администрацията ще трябва да върши двойна работа и да изменя структура, която току що е била утвърдена.

Това показва проверка на „Сега“ за подложени на обществено обсъждане промени в структурата на отделни звена. Може да се очаква, че устройствените промени ще доведат и до назначаване на нови кадри на мястото на старите – това е традиционен начин за размествания в държавната администрация.

Видно е, че екипът около Кирил Петков няма търпение да поеме иновациите. За втори пореден път в рамките на мандата на служебния кабинет се предлагат изменения в правилниците на министерство на икономиката, агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и държавната агенция за научни изследвания и иновации към МС.

Икономическото министерство под управлението на Петков вече отне от агенцията към МС Националния иновационен фонд, а сега ѝ отнема и правомощието да ръководи изработването на Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

В мотивите се твърди, че такъв проект е бил разработен от икономическото министерство и с прехвърлянето на тази отговорност към държавната агенция по иновации работата по стратегията е спряла и не е свършено нищо повече.

В същото време иновационната стратегия е отключващо условие за ползването на еврофондовете през новия програмен период.

Към момента държавната агенция за научни изследвания и иновации, която е към МС, запазва статута си на управляващ орган на бъдещата европрограма за наука и иновации. Не е ясно дали в тази част ще има промени – като служебен министър Кирил Петков считаше, че структурата към МС е ничия, но при евентуалното му утвърждаване за премиер ще се явява неин пряк началник.

В полето на новата оперативната програма се очертава струпване на отговорници – бе одобрено предложение за създаване на ново министерство по дигитализацията, а иновациите като ресор се очаква да минат към икономическото министерство.

На фона на течащите преговори за кабинет следва да се замрази и предложеният за обществено обсъждане проект за изцяло нов правилник на Държавната агенция за електронно управление.

Тук сроковете за обществено обсъждане са съкратени с аргумента, че агенцията е ключова за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост – срокът за предложения по проекта изтече на 26 ноември.

В същото време сега се предвижда агенцията да мине към новото министерство на дигитализацията, заедно с други структури от транспортното министерство.

Следва да се замрази и готвеното проектопостановление за създаване на координационен механизъм за приоритетните проекти в сектор „Транспорт“ през новия програмен период.

Тук е предвидено координиращата роля за пътните проекти по Механизма за Свързана Европа да е на МРРБ и АПИ, но „Продължаваме промяната“ настоява АПИ да се премести в транспортното министерство, където ще се упражнява по-строг контрол върху безобразията, които сътвори агенцията по времето на ГЕРБ.

Против такова решение, обаче, са БСП и „Има такъв народ“, така че съдбата на пътната агенция не е ясна.

Не е ясно и дали ще има вицепремиер по еврофондовете – който също има координираща роля по проектите в сектор „Транспорт“.

ЧИЯ Е ТАЗИ ЧЕРГА

Твърдението, че държавната агенция за научни изследвания и иновации не е свършила нищо по иновационната стратегия не отговаря на истината, коментира пред „Сега“ председателят на агенцията Марин Дановски.

Агенцията започна да се структурира през март, а в този период България е изпратила изготвения проект на иновационна стратегия от екипа на икономическото минисетрство в ЕК.

Дълго време по проекта нямаше обратна връзка, коментира Дановски. Според него в нито един момент ролята на икономическото министерство за изготвяне на стратегията не е преставала да бъде ключова.

„Има едно неразбиране каква е ролята на агенцията – да осъществява взаимодействието между наука, иновации и технологии. Това не е просто агенция за иновациите. Нуждата от такава координация още повече ще нарасне, ако се създаде и министерство на дигитализацията“, коментира Дановски.

Според него не е ясно как икономическото министерство ще управлява две оперативни програми с близки сфери – тази за конкурентоспособност и тази за наука и иновации.

„В случая се налага координация на няколко министерства с политики в една и съща област и неслучайно йерархично агенцията е към Министерския съвет“, коментира Дановски.

Източник/ци: Чегъртането спря – БСП и ИТН удрят спирачка пред промени в структурите, наследени от ГЕРБ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!