Пледирам невменяемост, дами и господа съдебни заседатели!

Пледирам невменяемост, дами и господа съдебни заседатели!

Стоян Николов - Торлака

Виждали ли сте невменяем човек? Дори и да мислите, че не сте, със сигурност сте виждали, макар и да не си давате сметка са това. Единственият начин да сте били българин по света и/или у нас през последните двайсетина години и да не сте виждали Бойко Борисов, е да сте живели в гората и да не сте имали никакъв досег с цивилизацията, което автоматично изключва възможността да четете този текст. Дотолкова светлият му премиерски лик беше обсебил всички медии. Защо твърдя, че Бойко Борисов е невменяем ли? Много просто.

Как по друг начин можем да наречем човек, който продължава да отправя задочни послания, укори и препоръки към всички останали партии, които на три поредни избори му заявиха (без ДПС, разбира се), че не искат да правят правителство с него и с ГЕРБ? Като какъв да възприемаме политик, който повече от половин година след като не е на власт, се представя в социалните мрежи като prime minister of Bulgaria? И колкото повече се свива кръгът на екзалтираните му почитатели и се увеличават равнодушно-незаинтересованите от персоната му, толкова по-силно крещи той по все още услужливите му медии, за да предизвика някакъв отговор. Или поне реакция.

За щастие до момента спечелилата избори партия и потенциалните ѝ коалиционни партньори запазват относително мълчание по отношение на бойковите напъни. Това може да е един от малкото хубави сигнали, които се усещат на политическия ни небосклон, но не бива изобщо да бъде подценяван, защото няма какво да се лъжем – основната ни цел, ако искаме поне малко от малко нормализация в държавата, е да забравим час по-скоро изобщо за съществуването на ГЕРБ и Бойко Борисов. Въпреки отчаяните му призиви за внимание.

Знаете, той обича поговорката „Казвам ти дъще, сещай се снахо“ и често я прилага на практика. Оня ден завел младежта на ГЕРБ в Арбанаси (между другото предпочитано местообиталище за политици и бизнесмени, галеници на неговото управление) и ги подхванал на сладки приказки, разчитайки на мисирките, тулупите и другите дръжки на микрофони да сведат непреходните му послания до вниманието на новоизлюпените кандидати за управляващи и широката общественост.

Бойко се размечтал пред горките подрастващи гербаджии колко стабилно управление би имала България, ако и ГЕРБ-СДС, както за благозвучие се нарича официално едноличната му партия, участвала в него. За невменяемост ли споменахме преди малко? Ами, ето ви невменяемост в най-чист вид. Още, когато си на власт започваш да се предлагаш за коалиционен партньор. Оттогава насам нееднократно и нееднозначно (направо да не повярваш, че става въпрос за български политици) лидерите на партиите заявяват, че това няма да стане, ама ти не се даваш. Просто отказваш да приемеш действителността и това, че много скоро никой няма да те бръсне за слива и всячески се пробваш да задържиш прожекторите върху себе си. Готов си на всичко в името на това.

Помните ли, когато във вечерта на априлските избори Бойко почти директно заплаши функционерите на конкурентните партии с яките си привърженици? А оняденшното съвсем директно предупреждение на Александър Йорданов, че ако ГЕРБ не спечели президентските избори, ще има война? Затова не използвам друго определение, а именно „невменяемост“. Реалността и променящите се обстоятелства нямат никакво значение за Бойко Борисов и близкото му обкръжение. Едно си баба знае, едно си баба бае. Стабилност, специалистите на ГЕРБ, той, който се бил доказал, че бори кризи. Той, той, той… И абсолютно по никакъв начин не го интересува, че всеки здравомислещ човек в страната знае, че приказките му са чисто и просто врели-некипели.

В Арбанаси Бойко не пропуснал и да се пошегува. Ние ще си го запомним като ненадминат шегаджия, съгласете се. Е, наистина шегите му са преимуществено подигравки с другите и възвеличаване на собственото му величие, но така разбира майтапа човекът. Така се помайтапил и пред герберската младеж.

Нали в безсилния си яд последователите на Бойко наричат преговарящите „коалиция мол“, защото се събират в мола, та и господин Борисов упражнил духовитостта си по темата. Според него в цялата ситуация става въпрос за парадокс, защото той бил открил моловете в София, където сега му кроят капата. Втората част на изречението не я е казал, аз я добавям по подразбиране. Явно изборните загуби не могат да увредят особено егото на бившия премиер, защото той продължава да разсъждава на принципа „Държавата, това съм аз“. По неговата логика едва ли не двама от синовете ми ги е правил той, защото се родиха по време на управлението му. Слава Богу, най-големият изпревари с няколко месеца първата му изборна победа. Но, да оставим семейните ми драми настрана.

Важното в случая е, че Бойко е открил софийските молове, в които (пак по неговите думи) вече израснали едно-две поколения. Доколкото знам, за поколение приблизително се приема период от двайсет-трийсет години, но фактите за Пожарникаря-слънце са просто досадна дреболия. Дори, когато са факти, които няма как самият той да не знае. “Когато създадохме ГЕРБ, някои от вас не са били родени, а други са ходели прави под масата…”. Не, че искам да призовавам органите на реда да се самосезират, но ГЕРБ е основана преди малко повече от петнайсет години. Тоест, от думите на самия Борисов излиза, че той е събрал с политически цели в Арбанаси непълнолетни деца, което си е подсъдимо откъдето и да го погледнеш. Но да не ставаме дребнави. Просто исках да обясня защо смятам, че Бойко Борисов е невменяем, а то излезе цяла пледоария…

Все пак, по стара българска традиция нека завършим с нещо лошо. Бившият премиер нарече един от преговарящите за съставянето на правителство, Румен Гечев, „световен шампион по фалиране на банки“. Борисов попита укорително и дали Румен Овчаров и Масларова са по-приемливи от него за преговорни партньори.

Аз пък да попитам. Кое не е така?

Източник/ци: Пледирам невменяемост, дами и господа съдебни заседатели! | Bivol.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!