Словения забрани една от ваксините заради починало момиче на 20 години

Словения забрани една от ваксините заради починало момиче на 20 години

Снимка: Pexels

Словения спря ваксината на "Янсен" заради починало 20-годишно момиче след имунизация. Решението обяви министърът на здравеопазването Янез Поклукар, съобщава македонското електронно издание МКД, като се позовава на местни медии.

,,Ще предложим ваксинацията с тази ваксина да бъде правена само при изрично искане и с подписа на лицето'', обяви Поклукар на пресконференция, като не изключи възможността подобно решение да бъде взето и за ваксината на "АстраЗенека "поради странични ефекти.

Причината за смъртта на 20-годишната Катя от Любляна, която почина в края на септември, несъмнено е свързана с ваксинацията срещу COVID-19 с векторната ваксина "Янсен" на производителя "Джонсън & Джонсън" потвърди във вторник специална лекарска комисия, сформирана веднага след трагичния инцидент. Решението и на петимата членове на комисията е единодушно и бе чакано от словенското общество, разтърсено от смъртта на младата жена, която не е имала придружаващи заболявания.

Младата словенка почина в болницата в края на септември, по-малко от две седмици след ваксинацията, от съсирек и кръвоизлив в мозъка. След преглед на документацията комисията заключи, че лечението ѝ в болницата след спешния прием е било правилно и че е направено всичко за нейното спасяване.

Това е вторият потвърден смъртен случай в страната като пряка последица от съсирване и кървене в мозъка. През пролетта на тази година заради усложнения след ваксинация с "Янсен" почина съпруга на словенски дипломат, припомня "Фокус".

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Предпазени от вируса

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Petel.bg - новини - Словения забрани една от ваксините заради починало момиче на 20 години

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!