Министър удивен: При ГЕРБ държавата е функционирала в паралелен свят – без закони и дива корупция за чекмеджетата на Бойко

Министър удивен: При ГЕРБ държавата е функционирала в паралелен свят – без закони и дива корупция за чекмеджетата на Бойко - Narod.bg
Справедливостта минава пред съд и затвор за Мутрата

По времето на ГЕРБ България е функионарала в паралелен свят без закони, където е властвала корупцията на чекмеджетата на Бойко Борисов и крадливата сган в неговото обкръжение. Този извод направи зам. регионалният министър Иван Шишков, но с по-изискани думи, предаде репортер на Narod.bg.

„Мнението ми от това, което виждам през последните четири-пет месеца в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, е, че държавата е функционирала в паралелен свят. И в този свят тя не е спазвала законите, които е следвало да спазва самата тя“. Това е коментирал заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят започва“ на БНТ днес, цитиран от пресцентъра на министерството.

За съжаление тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ става повод за извършения анализ на състоянието на пътя. Той показа, че участъкът не е нито скоростен път, нито магистрала. Този път е бил одобряван 2002 г. като реконструкция на път Е79. За съжаление се наблюдават същите проблеми, които се наблюдават по други емблематични пътища на страната, е коментирал зам.-министърът.

Той е посочил, че през 2006 г. е имало второ разрешително за строеж за преправяне на определени пътни възли и след това през 2007 г. тържествено е срязана лентичката на този път. „Истината е, че към онзи момент и до сега този път не имал и няма Акт 16“, е бил категоричен арх. Шишков.

Причината е, че когато е правен пътят, строителите са навлезли в имоти чужда собственост с цел допълнително укрепване на строителството и оттам нататък е започнала сагата, която не е завършила и до ден днешен. „Започнало е да се правят подробни устройствени планове с цел да се отчуждят терени, а междувременно укрепването е извършено. Т.е. отново ще се окаже, че имаме незаконно строителство, отново е в чужди терени. И всичко това се е случило, след като магистралата е била пусната да се ползва“, е коментирал заместник-министърът.

На въпрос предстои ли узаконяване на участъка, заместник-министърът е отговорил, че по подобие на участъци от автомагистрала „Хемус“ ще се търси решение и вече има идея как да стане това. „Идеята не е да го узаконим, а да се намери вариант с търпимостта, която съществува като текст по ЗУТ. По проблема работим съвместно с Министерството на правосъдието. Ние със сигурност ще намерим начин, по който по законов ред да можем да оправим документално всичко, което е строила държавата в предишните 10-15 г. Има емблематични обекти и ще бъде огромна щета за държавата, ако те бъдат премахнати“, е коментирал арх. Шишков.

На въпрос дали са получавани сигнали за този участък, заместник-министърът е заявил, че такива не са намерени. По думите му Дирекцията за национален строителен контрол през 2010-а – 2011 г. е отказала да въведе пътя в експлоатация. Още към онзи момент е имало документация, в която ясно били описани всички мотиви, поради които пътят не може да бъде въведен в експлоатация. Затова е смущаващ фактът, че през 2013 г. пътят се обявява за скоростен път и по предложение на тогавашния председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ позволената скорост за движение се вдига от 90 км/ч на 120 км/ч.

„Като временна спешна мярка дадохме предложение отново да се ограничи скоростта до 90 км/ч, а пътят трябва да се изследва дали е за 90 км/ч или за 120 км/ч“, е посочил заместник-министърът.

За подновяването на пътната маркировка, е станало известно, че фирмата изпълнител на няколко пъти във времето е отлагала освежаването й. Заради подобни случаи МРРБ е положило огромни усилия да прекрати всички договори за текущи ремонти и поддръжка, но е оставила само договорите за зимната поддръжка и почистване.

„Искаме на чисто да започнем с нови договори за поддръжка. Един от проблемите назад във времето с пътищата е и начинът, по който те са поддържани и за съжаление начина, по който са изразходвани парите. МРРБ е прекратило договорите, но не сега и веднага. Същите фирми в момента продължават да поддържат зимното почистване и поддръжка“, е обяснил арх. Шишков.

Според него още от момента на изграждането всеки обект трябва да имат паспорт, където да пише през колко време и какво да се прави като поддръжка.

Източник/ци: Министър удивен: При ГЕРБ държавата е функционирала в паралелен свят – без закони и дива корупция за чекмеджетата на Бойко - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!