Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новата власт спира плащанията в брой

Новата власт спира плащанията в брой

Булфото

Новата власт ще ограничи плащанията в брой.

Еднократното теглене на суми над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладва на ДАНС, тъй като това е прагът за разплащане в брой. В момента банките са длъжни да сезират службите при транзакции над 30 хил. лв. и такива, които им изглеждат съмнителни. Също, сигнал на ДАНС да се дава и при преводи в чужбина за над 1 млн. лв, предаде Дневник.

Ограничаване на плащанията в брой е основна цел на ПП в бъдещето правителство.

Това се отнася и за граждани и за фирми.

Партиите се договориха, че занапред харченето на пари ще е съобразено с възвръщаемостта, а не на принципа, че е "стратегически" важно. Данъците на практика остават непроменени за догодина, което означава, че понижената ставка на ДДС заради пандемията също се запазва. Ще се обнови обаче формата на месечната декларация по ДДС, а също и плавно ще се върви към вдигане на прага за задължителна регистрация по данъка. Остава непроменена и помощта от 4500 лв. за дете за семействата. Програмите от типа 60/40 ще се адаптират и ще продължат да се прилагат и догодина.

Партиите си поставиха срок да приемат бюджета за догодина до края на януари като в него заложат дефицит в рамките на 3.5-4.5%, а през лятото, когато предвидените работни групи по различни теми излязат с резултати, да се направи актуализация, която да включва и нужните промени. С този аргумент не бяха приети някои искания за големи харчове, тъй като не е известно какви ще са приходите, с които има да се покриват нуждите в редица сфери.

Минималната работна заплата ще бъде поне 700 лв. догодина и ще започне да се обвързва със средната за страната. От нея ще се определя вбъдеще и стойността на ваучерите за храна, които са с таван от 50 лв. месечно на човек в момента.

Обвързването на максималния осигурителен праг със средната заплата в страната доведе до бурни спорове като само "Демократична България" бе непреклонна, че максималният осигурителен доход в страната трябва да се вдигне по тази логика, което в момента означава за хората с доходи над 3 хил. лв. да плащат по 78 лв. повече за пенсия спрямо последните 3 г., в който прагът не бе променен. И в края на преговорите обединението обяви, че са против това, а Асен Василев видимо се ядоса на аргументите им.

Бе прието, че няма смисъл и занапред да съществуват данъците върху лихвите, каквито почти няма и т. нар. данък "уикенд", с който се облагат фирмените активи, ползвани за лични цели и в почивните дни.

Бе прието да се провери дали не се прави вторично разграбване на фалиралата КТБ чрез дейността на синдиците, да се ревизират отпуснатите заеми от Банката за развие за 5 г. назад и да се проведе информационна кампания преди приемането на еврото.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Новата власт спира плащанията в брой

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!