Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Демократична България" поиска да се запише изрично, че България може да приеме многонационални сили на НАТО на своя територия

"Демократична България" поиска да се запише изрично, че България може да приеме многонационални сили на НАТО на своя територия

'Демократична България' поиска да се запише изрично, че България може да приеме многонационални сили на НАТО на своя територия

Бъдещите нови управляващи от ПП, ИТН, ДБ и БСП ще правят армията еко чрез модернизиране на сградите, енергийна ефективност, въвеждане на ВЕИ в отбраната, устойчиво управление на отпадъците, намаляване на въглеродния отпечатък върху въоръжените сили. Това стана ясно по време на преговорите по глава "Национална сигурност", която обаче се оказа посветена само на отбраната и въоръжените сили. 

Именно въздействието на зелената сделка върху отбраната беше едно от основните неща, около което  участниците в разговорите се обединиха и което бе най-често повтаряното в тях, заедно с модернизацията на армията.

Другите основни идеи в преговорите, които продължиха точно 5 часа, бяха провеждане на стратегически преглед на отбраната, евентуално приемане на нов закон за въоръжените сили и за военния резерв, изграждане на национална гвардия и възстановяване на Гражданската защита. 

Участниците от страна на БСП в дискусията бяха Атанас Зафиров, Михо Михов, Кольо Милев, от "Има такъв народ" - предлаганата в два проектокабинета за министър на отбраната Теодора Генчовска, както и Александър Александров и Румен Попов, от "Демократична България" са бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов, Георги Цветков - преподавател във Военната академия, и Костадин Деянов. В преговорите от страна на "Продължаваме промяната" се включиха Асен Василев, Даниел Лорер, Милен Иванов и Тодор Тагарев.

От БСП предложиха да се увеличават заплатите в армията на базата на фиксиран коефициент, да се подобри инфраструктурата, да се изграждат жилища за военослужещи и да им се осигуряват преференциални кредити. МО има над 1100 недвижими имота, припомниха от левицата и обявиха, че армията е втория най-голям собственик на имоти след Българската православна църква. От БСП обявиха, че от началото на прехода МО е прехвърлило на другите ведомства или продалонад 2200 имота, над 23 000 декара земя, и всичко това на стойност, надхвърляща  350 млн.лв. Оттам предлагат сега парите от продажби на имоти да отиват в специален фонд.

Пак от левицата заявиха, че техните идеи се припокриват на 90 на сто с програмата на ПП, но изрично натъртиха на това, че винаги дявола е в детайлите, но без да уточняват какво точно имат предвид.

Именно от БСП дойде и идеята за създаване на Национална гвардия, която да бъде в помощ на армията и да бъде като мост между военните и резерва. Те бяха подкрепени и от ИТН, които пък обявиха, че са имали идеята за структура, която да обединява охранителните, ловните, патриотичните организации, резерва и че това може да се превърне в основа на една бъдеща Национална гвардия.

От Демократична България пък предложиха създаването на единен център за работа с открити източници към съвета за сигурност на правителството, който да се занимава и с противодействие на хибридните заплахи. Оттам дойде идеята за възстановяването на Гражданска защита в една бъдеща държавна агенция.

Всички участници се обединиха около това, че трябва да се залага на модернизация на армията, за ремонт на военната техника в българския ВПК, за повишаване на значението на военното разузнаване, за възстановяване на военното контраразузнаване, което да пази натовските тайни и технологиите на САЩ и Алианса.

Решено бе да се направи критичен анализ на действащата нормативна база и чак тотава да се реши дали ще се прави нов закон за отбраната и въоръжените сили, както и закон за резерва. Обединение имаше и около това, че е необходимо да се вдигнат възнагражденията в армията и да има преглед на сегашната система, но така и не стана ясно как ще стане конкретно това. 

Бъдещите управляващи решиха да има и План за модернизация и превъоръжаване на армията, но не беше посочено какво точно ще има в него. В разговорите се спомена единствено, че този план може да е с 10 годишен срок, както и общите формулировки, че трябва да се модернизират и трите рода войски - ВМС, ВВС и Сухопътните войски.

Консенсус бе постигнат и по отношение на това, че бюджета за отбрана трябва да стане 2 на сто. Изрично бе записано обаче, че той ще е "не повече от 2 на сто" с аргумента, че има проблеми и кризи, пред които е изправена държавата. България, както и всички страни-членки на НАТО имат задължението да достигнат този процент до 2024 г. Само преди две години страната ни надскочи този процент и достигна до 2,6 на сто, когато плати изцяло и едновременно 2,2 млрд.лв за 8 изтребители F-16. През останалото време обаче процента е по-нисък и се движи между 1,6-1,7 на сто.

Спорове предизвика предложението на Демократична България да се запише изрично, че България може да приеме многонационални сили на НАТО на своя територия. Останалите обаче се противопоставиха и тази идея отпадна от крайния документ. Аргументите бяха, че подобен запис ще бъде разчетен като разполагане на войски на Алианса на българска територия, че щяло да има подобни заглавия и прочити на разговорите и от това нямал никой интерес. Затова и точката отпадна. 

Източник: segabg.com

Източник/ци: Демократична България поиска да се запише изрично, че България може да приеме многонационални сили на НАТО на своя територия | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!