Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владислав Шуригин: Фантомната руска противосателитна ракета «Нудол» – Daily Express: Русия изпрати на НАТО предупреждение за заплаха за 32 навигационни спътника

Владислав Шуригин: Фантомната руска противосателитна ракета «Нудол»

/Поглед.инфо/ Чуждестранната реакция на изпитанията на Русия на противосателитна ракета се оказа толкова яростна, че е редно да се предположи, че е планирана информационна атака. САЩ веднага се втурнаха да обвинят страната ни в това, което самите те активно правят.

Сутринта на 16 ноември новинарската емисия беше буквално залята от новината, че екипажът на МКС се е укрил в спускаемите космически апарати поради заплаха от сблъсък на международната станция с летящи наблизо отломки. Отломките преминаха, космонавтите се върнаха в жилищните си помещения, а Интернет беше взривен от изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, който обвини Русия в изпитване на противосателитни оръжия, което според американците е довело до образуването „на 1500 големи обекта космически отпадъци, като не е възможно да се преброят малките”. След това побърза да говори и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който нарече тестовете безразсъдни и безотговорни. След това той добави, че „САЩ ще работят със своите съюзници и партньори, за да се опитат да отговорят на тази безотговорна стъпка“.

Почти веднага започна престрелката между дипломатическите служби на САЩ и Русия, по време на което вътрешното министерство припомни историята отпреди дванадесет години, когато на 21 февруари 2008 г. американците изстреляха ракета за противоракетна отбрана СM-3 от крайцера “Лейк Ери”, разположен в Тихия океан, „безразсъдно и безотговорно“ беше свален повреденият американски шпионски спътник ЮЕсЕй-193, намиращ се на височина 246 км. През 2020 г. САЩ създадоха космическо командване и приеха стратегия с основна цел за създаване на всеобхватно военно предимство в космическото пространство. „И за да приложи тази стратегия, Пентагонът, без никакво уведомление до никого, изпитва ударно-бойни оръжия в орбита, включително извежда в орбита система за противоракетна отбрана“, каза външният министър Лавров.

Точката в интригата „беше или не беше изпитание“ с грандиозна пауза беше поставена от Министерството на отбраната на Руската федерация, което разпространи официално изявление, в което по-специално се казва: “Смятаме за лицемерни изявленията на представителите на Държавния департамент и Пентагона, опитващи се да обвинят Русия, че създава “рискове” за космонавтите на МКС. На 15 ноември Министерството на отбраната на Русия успешно проведе изпитание, при което беше поразен бездействащият руски космически апарат “Целина-Д”, намиращ се в орбита от 1982 година. На САЩ им е напълно известно, че образувалите се фрагменти по време на изпитанията и по параметрите на орбитата не представляват заплаха за орбиталните станции, космическите апарати и космическите дейности. Фрагментите са внесени в главния каталог на родната система за контрол на космическото пространство и веднага са взети под наблюдение до прекратяването на съществуването им”.

И така, какъв вид изпитание направи Русия в космоса? Прихванатият апарат е сериозна мишена. От отворени източници е известно, че общото му тегло е почти 1800 кг. Той е на етап слизане от орбитата, бавно пада на Земята, снижавайки се от около 600 км на по-малко от 500 км. Потенциални "убийци", според военни експерти, могат да бъдат две системи, разработени и подложени на окончателни тестове. Това са ракетата-прехващач 53T6, която е част от системата за противоракетна отбрана A-235 “Нудол”, и самолетният комплекс за противокосмическа отбрана, обозначен като 30P6 “Контакт”, по който работата беше успешно извършена в средата на 80-те години и възобновена в началото 2000-те години. Към носителя (МиГ-31Д) може да бъде окачена противосателитна ракета 79М6, разработена от МКБ "Факел".

Ракетата-прехващач 53Т6 (по кодификацията на НАТО “Газела”) от системата А-235 „Нудол“ вече е на въоръжение и, според съобщения в медиите, покрива Московския индустриален район от бойни глави на МКБР. Според техническите параметри тя е способна да сваля маневрени пилотирани и безпилотни космически апарати. Очевидно именно тя или продукт, получен на нейна основа, е използван при изпитанията в понеделник.

Човек не може да не бъде изненадан от емоционалната буря, която връхлетя американците. Може да си помислите, че Русия е тествала някакво забранено оръжие, което се е превърнало в заплаха за човечеството. Но това не е така. Много по-рано от нас, Китай изпита своите антисателитни системи, като свали неработещия метеорологичен спътник “Фен Гюн” през 2007 г. с "балистична ракета със среден обсег", а след това през 2014 г. изстреля в орбита "сателит-чистач", способен да използва манипулатор за "изтласкване" на "космическите отпадъци" от орбитата ...

Американските противосателитни системи - наземният комплекс ГБМД и военноморската система за отбрана от балистични ракети "Иджис" - вече са разположени и са в бойна готовност. Именно “Иджис” прихвана спътник над Тихия океан преди 12 години.

През 2019 г. Индия изпита своята противоспътникова отбрана. Това беше съобщено лично от премиера на страната Нарендра Моди. Оръжието е изстреляно като част от мисия “Шакти”, каза той. По време на изпитанията индийските оръжия са поразили спътник-мишена в ниска околоземна орбита на височина от 300 км.

Дори Израел е изпробвал и може да използва като оръжие за прихващане на спътници в ниска орбита ракетата “Хец-3”, която е част от държавната система за противоракетна отбрана.

И само руските противосателитни оръжия са наречени заплаха за мира. Изглежда, че американците пренасят собствените си фантомни болки от изгубеното превъзходство върху цялата планета.

Превод: В. Сергеев

Daily Express: Русия изпрати на НАТО предупреждение за заплаха за 32 навигационни спътника

Daily Express: Русия изпрати на НАТО предупреждение за заплаха за 32 навигационни спътника

/Поглед.инфо/ На фона на възможния военен конфликт с Украйна Москва изпита противосателитни оръжия и така изпрати сигнал до НАТО. Ако Алиансът участва във военни действия, неговите 32 сателита могат да бъдат унищожени от Русия за миг, пише Daily Express.

Британското издание се позовава на предаването на руската телевизия, в което телевизионният водещ Дмитрий Кисельов нарича изпитването на противосателитната система на Кремъл ясен сигнал към Запада. Ако НАТО и партньорите от Алианса преминат червените линии по отношение на Украйна, тогава техните войски ще останат без сателитна комуникация.

НАТО рискува да загуби всичките си 32 спътника, което ще подкопае сухопътните сили на Алианса и ще усложни използването на авиацията. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу наскоро заяви, че противосателитните оръжия поразяват целта с „ювелирна прецизност“.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Владислав Шуригин: Фантомната руска противосателитна ракета «Нудол» - Поглед Инфо

Daily Express: Русия изпрати на НАТО предупреждение за заплаха за 32 навигационни спътника - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!