Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Асен Василев предложи: Наказателно преследване за работещите за пари на ръка от шефа

Булфото

Интересна идея, която вероятно ще разбуни духовете, предложи Асен Василев.

Работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от работодателите си. Това предложи Асен Василев и получи съгласието на партиите и коалициите по време на преговорите за правителство в сектор "Труд и социална политика", предаде OFFnews.bg.

Бившият финансов министър, който водеше разговора от името на спечелилите изборите "Продължаваме промяната", предложи криминализиране на плащанията на ръка над официалните заплати и въвеждане на по-големи глоби за работодателите и счетоводителите.

Целта е изсветляване на сивата икономика. Планира се след тримесечна разяснителна кампания да започнат проверки и санкции.

От 2015 г. недекларирането на облагаем трудов доход и недекларирането на осигуровки е криминализирано и се наказва с глоба и затвор, но почти няма наказателни дела за укриване на осигуровки. Според сегашния Наказателен кодекс обаче наказателната отговорност носят само работодателят и счетоводителят, но не и работникът. Сега Василев предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, ако се съгласят да получават заплата в плик.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Наказателно преследване за работещите за пари на ръка от шефа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!