Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ректорът дава 19,5 млн. лв. бонуси за година, а не си плаща сметките на ВУЗ-а

Как ректорът дава 19,5 млн. лв. бонуси за година, а не си плаща сметките на ВУЗ-а

Ръководството на Софийския университет е раздало 19.5 милиона лева над заплатите на служители и преподаватели само за една година – 2016-а. Някои са получили двойно и тройно отгоре от иначе тревожно задлъжнелия държавен университет, а други – нито 1 стотинка допълнително. Избрани по неясни критерии хора са добавили към заплатите си по 2000-3000 и повече лева месечно, тоест десетки хиляди годишно.

За целта са използвани различни механизми: индивидуални еднократни възнаграждения; „абониране“ за проекти; плащане на часове над норматива, магистърски курсове, добавки за изпълнение на ръководни функции, за участия в журита, в кампании. При някои концентрацията от дейности е толкова голяма, че поставя под въпрос 24-часовата продължителност на денонощието.

Шокиращите данни са от справка, изискана от студентите в Академичния съвет Симеон Георгиев и Стефан Радов по Закона за достъп до обществената информация и предоставена от ректора проф. Анастас Герджиков след няколкомесечно отлагане във вид, невъзможен за четене, камо ли за анализиране.

Студентите искат информацията след като, по инициатива на Георгиев, през февруари ректорът дава документ, който показва, че шепа хора в Ректората са получили близо 6.5 млн. лева отгоре за 7 г.

След неколкомесечна игра на нерви, в която тя така и не пристига, студентите се обръщат към АДФИ и полицията със сигнал за възможни нередности. Започват проверки. Чак тогава, през месец май, ръководството дава справка, описва OFFNews. Тя не е за 7 години, а за една - 2016-а и не е във вид, в който може да бъде четена и анализирана. "Зашифрована" е в PDF формат, с хиляди графи и десетки колони, несумирани числа и невъзможност за копиране и промени - сякаш в администрацията на СУ не са чували за Excel.

Буквите и числата в таблицата са с шрифт 1,5 пункта, когато и при 6 е невъзможно да се видят. При 400% увеличение се виждат десетина от стотиците хиляди числа. Но така не е възможно да се сравнява и анализира. Файлът има смайваща защита – не може да се принтира, не може да се конвертира, а само да се гледа „на парче“.

С други думи, коментират преподаватели, това е преднамерен опит да се направи така, че да имате поглед върху цялото, но да не виждате нищо. Или да видите нещо с цената на това да загубите от поглед общата картина.

Оказва се, че само за една година задлъжнелият с милиони левове държавен Софийски университет е превел допълнителни възнаграждения в размер на 19.5 милиона лева.

Това е повече от 1/3 от сумата, която СУ получава от държавния бюджет през същата 2016 година. Общо трансферът тогава е 48 053 200 лева. Именно за 2016 г. Сметната палата отказва да завери годишния финансов отчет на Университета с мотив, че той „не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ към 31 декември.

Допълнителните плащания за годината в СУ са 19 514 698 лв. Разпределени са в 3 597 графи. Числото е приблизително равно работещите в Университета. (В действителност те са повече - има графи, които отразяват плащанията не на един човек, а на група служители/преподаватели.) Ако се приеме, че работещите в СУ са 3 597, средната годишна добавка е около 5 400 лева. Но зад това усреднено число се крие огромно несъответствие – някои не са взели и стотинка, други са получили десетки хиляди.

С 0 лева са 153-ма (включително 7 доценти и двама професори), на 496-ма са превели между 3 и 996 лв. за цялата година.

Професорите, които са удостоени с бонус, добавят между 12 000 и 18 000 лева годишно, тоест между 1000 и 1500 лева месечно. При доцентите и асистентите сумата е по-малка.

Професор от Юридическия факултет например е взел бонус 36 434 лв. Пак в същия факултет ръководител на катедра е получил екстра 49 004 лв. Доцент в Юридическия факултет е заслужил бонус 53 912 лева, 42 321 лв. от които са дошли само от магистратури.Това е факултетът, който години мълча за плагиата П. Илиева – също бонуслия от голямото раздаване.

Преподавател на същата длъжност в Стопанския факултет е добавил 39 242 лв. към годишната си заплата - повече, отколкото е взел зам.-декан там.

Главен асистент в Медицинския факултет, където всички траят за плагиата Лъчо Мозъка, който е доцент там за срам на СУ,  е получил 26 811 лева - повече от доста професори и доценти. 22 008 от тях отново са от магистратури.

За 2016 г. самият ректор проф. Анастас Герджиков е дал допълнително на себе си 15 449 лева или средно по 1287,42 лева на месец. Чудесна сума за човек, декларирал, че от предишната година живее безвъзмездно в чуждо жилище, също като Влади Горанов.

Председателят на Общото събрание, което не ще оставка на Герджиков и пуска фалшиви съобщения, пълни с лъжи в медиите,  е взел 26 312 лв. (2 192,67 лв. средно месечно), а един от началниците на отдели в Ректората – 25 687 лева (средно по 2 139 лв. за всеки от 12-те месеца).

Подкуп ли е това? А колко такива са поседвали в годините след 2016 г., за която имаме представа? Нека прокуратурата да разследва.

И да има предвид още един бонус, който прилича на „взятка” - двама души от администрацията на СУ са получили по-големи допълнителни плащания и от ректора, и от петима от заместниците му. Единият е главният финансист Елена Петрова. По волята на ректора на ректорите към годишната ѝ заплата са били добавени 35 253 лева (средно по 2 937,75 на месец). Не са забравени и другите, които биха „пробили системата” и биха свидетелствали срещу нея: отишлият си заради недоброто финансово управление на СУ главен счетоводител Адриан Маринчев е получил 36 427 лева бонус, от които 6 697 са по  графа „за специални заслуги”. Не е забравен старши юрисконсулт – бонус 23 252 лв. Председателят на Контролния съвет, който би следвало да е разкрил далаверата и беззаконието, е взел 16 197 лв. бонус.

Кирил Пламенов

Източник/ци: Как ректорът дава 19,5 млн. лв. бонуси за година, а не си плаща сметките на ВУЗ-а | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!