Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо в Африка жертвите на COVID са малко

Защо в Африка жертвите на COVID са малко - Труд

Едва 7 процента от африканците са ваксинирани

Континентът посреща по-добре пандемията от западните индустриални общества

Много по-малко нови заразявания с COVID-19 в момента се регистрират в Африка в сравнение с Европа. Но опасността е все така надвиснала над континента, понеже изцяло ваксинирани са едва 7 процента от 1,3-милиардното население.

Ако се вярва на статистиката, тенденцията в Африка сочи, че разпространението на пандемията е доста по-слабо. Според Службата срещу епидемиите на Африканския съюз до момента са регистрирани 8,5 милиона заболели, от които 220 000 са починали.

Скритите случаи обаче навярно са много. „Предполагаме, че на континента са регистрирани по-малко от 15% от случаите на заразяване“, казваЩефан Ексо-Крайшер, директор на хуманитарната организация ONE. Според него в Африка има седем пъти повече заразени от това, което сочи статистиката.

Учени сочат няколко фактора, които предопределят слабостта на коронавируса в Африка. Първо, населението на континента е много младо - средна възраст е 20 години в сравнение със Западна Европа, където средната възраст е 43. Второ, в Африка повечето хора живеят в малки села, а не в големи градове, където пандемията се разпространява по-бързо. Африканците прекарват и доста повече време на открито, което също намалява риска от заразяване. Няколко научни разработки в момента се занимават и с въпроса дали някакви генетични предпоставки и други заболявания не играят роля.

Освен това, колкото и да е странно, континентът беше по-добре подготвен за пандемията, в сравнение със западните индустриални общества. Африканците имат опит в справянето с епидемии дори и без ваксини, обяснява Кристиян Хапи от Университета „Reedemer“ в Нигерия. Според него решаваща е широката мрежа, в която са свързани здравните власти по места.

Лекарите в Зимбабве са щастливи, че в момента числата не будят тревога. В същото време д-р Йоханес Мариса, председател на един от местните лекарски съюзи, се опасява, че през декември нова вълна може тежко да удари страната му. „Нашата небрежност може да ни съсипе. Защото новата вълна може да ни удари като гръм от ясно небе“, казва медикът.

(Със съкращения)

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Защо в Африка жертвите на COVID са малко - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!