Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция: Кривата на ефективността на ваксините пада рязко след няколко месеца

/Поглед.инфо/ “Ваксините губят част от ефективността си за 5-6 месеца“, каза ръководителят на научния съвет при президента на Франция професор Жан-Франсоа Делфраси, добавяйки, че подобно намаляване на ефективността е засегнало „най-старите хора с нарушен имунитет“, но и “населението като цяло”. Ваксината предпазва от „появата на тежки и сериозни форми“, припомни Жан-Франсоа Делфраси, но ваксината срещу коронавирус „доста малко и дори слабо предпазва от зараза и предаване на вируса“.

Този спад в ефикасността е широко документиран в научната литература от няколко месеца, но няколко скорошни проучвания показват все по-тревожни цифри по отношение на намаляването на защитата на ваксините “, коментира журналистът от “Льо Фигаро” Майел Алдебер.

„В тази връзка в “Туитър” беше излъчена графика, извлечена от шведско проучване, показваща, че кривата на ефикасност на ваксината спада рязко и дори пада под нулата.“ Ваксината няма ефективност срещу зараза“, коментира интернет потребител, което предполага, че хората могат станат дори по-малко защитени от неваксинираните хора“, се казва в статията.

„Широко разгласеното проучване е шведски ръкопис, изпратен за публикуване в “Лансет”. Всъщност то показва, че ваксините срещу „симптоматична инфекция с КОВИД-19“ са ефективни шест месеца след последната доза и добавя, че „от ден 211 нататък не е установена ефикасност“, особено за ваксината на “Файзер”, посочва журналистът.„

„Кривата върви под абсцисата, просто защото е модел с голяма липса на прецизност в края“, обяснява Филип Амуайел, професор по обществено здраве в Университетската болница в Лил. Диаграмата илюстрира математически модел, който не отговаря на реалността и преди всичко „процентът на ефективност, разбира се, не може да бъде под нулата“, казва ученият.

„Проучването обаче подчертава реалната загуба на ефективност на ваксините срещу заразяване което вече е обсъждано много в научната литература и броят на подобни коментари нараства с всеки изминал месец. Списание “Сайънс” публикува по-специално на 4 ноември американско проучване, което показва, че след шест месеца нивото на защита се намалява наполовина.

Използвайки примера на около 780 хиляди души, ваксинирани или с ваксината на “Джонсън и Джонсън”, основана на вирусен вектор, или на ваксините на “Модерна” и “Файзер”, основани на матрична РНК, авторите демонстрират, че в периода от февруари до октомври защитата срещу зараза намалява от 87,9% до 48,1 %.

По-точно проучването изчислява, че през март ваксините на “Джонсън и Джонсън”, “Модерна” и “Файзер” са осигурявали защита съответно на 86,4%, 89,9% и 86,9%, а след 6 месеца защитата е била едва 13,1%, 58% и 43,3%, пише “Льо Фигаро”.

„Има консенсус, че след 2,5 месеца ефективността на ваксината очевидно намалява и че след 6 месеца защитата може да падне под 50%“, потвърждава Ан-Клод Кремие, специалист по инфекциозни заболявания.

Ефикасност от 50% е минималната степен на защита, препоръчана от Европейската агенция по лекарствата за дадена ваксина, преди да бъде одобрена за пускане на пазара. Това намаляване на защитата срещу зараза засяга предаването на вируса. „Защитата срещу симптоматични и асимптоматични зарази служи като маркер за дефиниране на защита срещу предаване, тъй като защитеното лице не може да отделя вируса“, обяснява специалистът по инфекциозни болести.

„Друго значимо израелско проучване показва, че намаляващата защита срещу зараза засяга всички възрастови групи. При извадка от пациенти, изследвани през юли 2021 г., изследователите показват, че броят на случаите на КОВИД-19 на хиляда ваксинирани души нараства рязко след няколко месеца за хората над 60 години, почти същото като при тези във възрастовите групи 40-59 години или 16-39 години“, отбелязва вестникът.

Превод: В. Сергеев

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Франция: Кривата на ефективността на ваксините пада рязко след няколко месеца - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!