Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Богдан Кирилов: Подготвя се ваксинирането на деца с Пфайзер

"Още от началото на ваксинационната кампания приоритет на ЕС беше да върви с еднакво темпо ваксинацията във всички държави. Последните месеци се търсят причините за по-ниското ваксинационно покритие", коментира Богдан Кирилов директор на Изпълнителната агенция по лекаарствата.

"Не се знае какви ще са санкциите на Европа, но от там смятат, че при ниска ваксинационна картина може да се появи нов вариант на вируса - над 3 млн и 200 хил са поставените дози. 

В България има специална процедура за бракуване и унищожаване на лекарстват ас изтекъл срок, съъщото важи и за ваксините. 

210 000 дози ще са бракувани през следващите месеци. Останалите ще се прилагат в съответствие със срока на годност. За една от ваксините беше извършено удължаване срока на годност. Това са стандартни процедури. Очакваме удължаване срока на годност на ваксината на "Модерна", преди месеци имаше удължаване на срока на "Янсен". В следващите месеци ще има още такива промени. 

В момента 75 000 бустер дози се поставят в България в приоритетни групи. 

ЕАЛ е на финален етап на оценка за ваксините на Пфайзер, ако тя бъде положителна, ще може да се прилага тази ваксина за деца. По отношение на децата в България ще се иска становище на експертните съвети. Ако този се случи сега, производителят ще трябва да достави нови по-ниски дози, адаптирани за тази възраст.

Относно лекарствата за Ковид, очакванията са за края на годината при положително становище да има употреба. Наблюдава се намаление на тежките случаи и смъртта, това е от полза. ЕАЛ извършва оценка на близо 10 лекарствени продукта, част от тях са нови."

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Petel.bg - новини - Богдан Кирилов: Подготвя се ваксинирането на деца с Пфайзер

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!