Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Партиите са единодушни за ваксините и за Национална детска болница

Партиите са единодушни за ваксините и за Национална детска болница

Близо 6 часа партиите дебатираха по темата здравеопазване. Няколко бяха точките по които се постигна пълно единодушие - като нуждата от нова кампания за повишаване на процента ваксинирани българи срещу коронавирус, създаването на електронно здравно досие и поетапното закриване на клиничните пътеки.

В приоритет за всички ще бъде и изграждането на Национална детска болница. Няколко теми обаче доведоха до дълги дискусии и дори спорове - като нуждата от нова агенция, която да проверява лечебните заведения и предложението на БСП за безплатни лекарства за децата до 14 години.

Преговарящите са единодушни, че скоростта на имунизиране срещу COVID-19 трябва да се повиши, но не с цената на задължително ваксиниране.

„Нужно е осигуряване на максимални възможности за ваксинация на населението, създаване на множество мобилни групи за ваксиниране и разяснителна кампания”, заяви Асен Василев.

Според проф. Андрей Чорбанов ваксинацията трябва да остане доброволен акт. В спор между Демократична България и БСП се превърна темата за лечението на инфекцията.

„Такива протоколи трябва да станат задължителни, защото докато те са пожелателни и по избор, системата не функционира”, смята д-р Александър Симидчиев. Според Василев протоколът за ваксините трябва да е задължителен.

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Не толкова лесно обаче се стигна до консенсус по темата за създаване на нов държавен орган за контрол на болниците, който да не е подчинен на Здравното министерство.

„Какво искаме да създаваме сега? Поредната агенция, която утре някой ще закрие и ще опозори българските лекари”, каза проф. Георги Михайлов.

„Не може предположението да е, че тази агенция ще прави нещо лошо на лекарите”, каза д-р Симидчиев.

Предложението на БСП за безплатни лекарства за деца до 14 години също скара преговарящите. От „Демократична България” настояха за минимално участие на родителите в заплащането. 

„Когато един родител отиде до аптеката и плати за лекарство 20 стотинки от джоба си, той няма да го сложи в шкафа, заедно с останалите 10 безплатни антибиотика, а ще го даде на детето си”, каза д-р Таня Андреева.

Според всички преговарящи клиничните пътеки трябва да останат в миналото - а лечението да се покрива на база цялостната картина на здравето на пациента.

Партиите си поставиха и за цел скорошно изграждане на Национална детска болница.

Източник/ци: Партиите са единодушни за ваксините и за Национална детска болница - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!