България затопля отношенията си с Русия? Кой сега ще управлява България и какво означава това за Москва?

/Поглед.инфо/ В България настъпва нова политическа епоха. Тази епоха трябва да се освободи от негативното отношение към Русия, което отличава българската политика през последните 12 години. Русофобът-премиер Бойко Борисов загуби парламентарните избори, а главният му противник Румен Радев спечели президентските избори.

Кой сега ще управлява България и какво означава това за Москва?Наскоро си спомнихме българския президент Румен Радев за един наглед приятен повод - той нарече Крим руска територия, което предизвика истерия в Киев и мрънкане в американското посолство в София. На фона на този скандал той спечели втория тур на президентските избори, като спечели повече от две трети от гласовете.

За съжаление е невъзможно да се свържат тези два факта и въз основа на тях да се твърди, че населението на България е избрало проруска външна политика.

Първо, българите сега са в период, когато най-малко им се занимава с външна политика - притесняват се предимно от икономиката и социалните проблеми.

Второ, Радев направи резерва, че е имал предвид де факто статута на Крим, а не де юре, а че е де факто руски, всички го знаят и без Радев.

Трето, г-н президентът не е съвсем политикът, за какъвто се представяше по време на първите си избори през 2016 г. Тоест още тогава той беше "натовски генерал", както се наричаше сам себе си, но преди това изразяваше надежди за подобряване на отношенията с Русия и се ползваше с подкрепата на Социалистическата партия (българските русофили обикновено гласуват за нея).

Радев вече не помни сътрудничество с Русия и не се смята за "агент на Москва" (както по-рано писаха за него недоброжелателите му). През 2021 г. той е "кандидат на прогресивните сили", които се обединиха срещу режима на премиера Бойко Борисов. Тази борба, периодично приемаща формата на "Майдан", се води от лятото на 2020 г. Вестник “Взгляд” вече писа подробно за нея и за възгледите на г-н Борисов, превърнал София в една от най-русофобските столици на ЕС.

България е парламентарна република, така че правомощията на Радев са представителни. Ако има надежда за размразяване на руско-българските отношения, то е във връзка с другите избори - парламентарните, които се проведоха в страната преди седмица. Партията на Борисов ГЕРБ ("Граждани за европейско развитие на България") спечели 22,80% срещу 25,65% за победителя, блокът "Продължаваме промяната".

Това беше третата парламентарна кампания за година и половина. Борисов спечели първата с резултат от 25,7%. Той загуби втората, като спечели 23,5% срещу 24,1% от формалния победител, партия "Има такъв народ", оглавявана от известния певец и шоумен Слави Трифонов. Но нито властта, нито опозицията успяха да сформират управляваща коалиция и в двата случая.

Сега дванадесетгодишното (с две кратки прекъсвания) управление на Борисов все пак е към своя край. Лидерите на блока "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са готови да сътрудничат както с Трифонов, така и със социалистите. А четвъртият член на коалицията им най-вероятно ще бъде либералната партия "Демократична България", ориентирана към европейските чиновници и зеления дневен ред.

Също така, консервативната партия „Възраждане”, където има много русофили и противници на антиковидните ограничения, влезе за първи път в парламента и – за пореден път – „Движението за права и свободи”, което е ориентирано към турците и е оглавявано от олигарха Ахмед Доган, "портфейлът" на Борисов.

Неформалният тандем Борисов-Доган беше открито наричан "мафията" - една от партиите, създадени по време на борбата срещу техния режим, дори взе името "Мутри навън!" В съюз с други бенефициенти, тандемът смачка цели сектори на икономиката и почти всички големи медии. В резултат на това България най-накрая се оформи като „болното дете на ЕС”. С право се смяташе за най-корумпираната страна в Европейския съюз с най-ниско ниво на развитие на гражданските свободи.

Що се отнася до икономиката, по отношение на жизнения стандарт България в близко бъдеще рискува да отстъпи дори на Албания, която изобщо не е член на Европейския съюз.

В същото време във външната политика Борисов се ръководеше строго от ЕС, НАТО и САЩ, тоест, ако използваме американската терминология, той беше “свой кучи син“. Но накрая омръзна на всички толкова, че западните покровители направиха недвусмислен залог на опозицията и на онзи „проруски“ Радев, който символизира тази опозиция.

Победителите на парламентарната надпревара - Петков и Василев - също са ориентирани към Запада, но се позиционират като рационалисти и са лишени от провокативната русофобия, характерна за Борисов. В последното техническо правителство тези двамата отговаряха за икономическия блок и се харесваха на населението, като предлагаха да се отложат идеологическите и общополитически разногласия, за да се изведе страната от блатото, в което Борисов я вкара.

Сега Петков най-вероятно ще стане премиер, а Василев - министър на финансите, след което страната може да бъде завладяна от вълната от антикорупционни процеси над обкръжението на Борисов. Точно срещу тези, които се опитаха да продадат лоялността си към Америка и изобразяваха „безкомпромисна борба с Русия” (по отношение на мащабите на шпиономанията България можеше да се конкурира само с Чехия и балтийските републики).

И в този смисъл няма нужда да се градят илюзии – Петков и Василев са напълно лоялни към Запада или поне към общоевропейските институции. Странно е да се очаква друго от 40-годишни икономисти, които са завършили Харвард и са направили кариера сред англосаксонците.

Нищо обаче не говори в полза на това, че те ще разчитат на антируски лудории, опитвайки се по този начин да отклонят вниманието на населението и покровителите си от собствените си „тъмни дела“, а това беше тактиката на Борисов през всичките тези години.

Сега България има шанс да стане – не, не проруска, но не и антируска, а нормална европейска държава, в която властите мислят рационално и се опитват да си сътрудничат с влиятелни сили за обща полза.

Това означава, че няма да има шпиономания, няма да има посегателства върху паметниците на Великата отечествена война, няма да има резки изказвания, че Русия и само Русия е виновна за повечето български проблеми през последните 150 години.

По-точно не би трябвало – с умерения президент Радев, с правителство на технократите на Петков, със социалистите в управляващата коалиция, които се смятат за наследници на комунистическа партия от времената на Тодор Живков.

Но на практика може да стане всичко. Славянската държава, която отново се появява на картата на Европа единствено благодарение на Русия, воюва срещу нея два пъти в световните войни. Тоест, знае как да изненадва.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: България затопля отношенията си с Русия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!