Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавният департамент на САЩ: Приветстваме уточняващата позиция на Румен Радев за Крим


Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс

САЩ похвалиха президента Румен Радев след като днес той даде ново уточнение на позицията си от четвъртък, че "Крим е руски", която предизвика гневни реакции от Вашингтон, Брюксел и Киев. 

"От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост, но в момента Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път", заявиха днес от пресслужбата на президента. 

Реакцията от САЩ не закъсня.

"Приветстваме уточняващото изявление на президента Радев днес, в което той потвърждава подкрепата на България за териториалната цялост и суверенитет на Украйна. И ясно посочва, че Крим принадлежи на Украйна". 

Това заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от БНР.

„САЩ, Г-7, Европейският съюз, НАТО – ясно и единно заемаме позиция, че, въпреки опитa за анексия от страна на Русия и продължаващата окупация, Крим е Украйна. Всички ние, включително България, декларирахме на среща на Кримската платформа през август, че Крим е интегрална част от Украйна и не признаваме и няма да признаем руските усилия да се легитимизира окупацията на полуострова“, заяви Прайс.

По-рано днес американското посолство у нас разпространи изявление, в което се посочва, че "САЩ са дълбоко загрижени и обезпокоени от изявленията на президента на България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“.

Впоследствие президентството разпространи позиция, в която се казва, че „Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации“.

Източник/ци: Държавният департамент на САЩ: Приветстваме уточняващата позиция на Румен Радев за Крим

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!