Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Проф. Герджиков подава оставка като ректор на СУ?

В Алма Матер разделени 50 на 50 дали неуспелият кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ, трябва да се оттегли предсрочно

Първо в Lupa.bg: Проф. Герджиков подава оставка като ректор на СУ?

Проф. Анастас Герджиков обмислял да подаде оставка като ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", след катастрофалната загуба на президентските избори, научи Lupa.bg от свои източници в Алма Матер. Настоящият държавен глава Румен Радев получи преднина от смазващите 35% пред филолога и преводач на Аристотел.

Немалка част от преподавателите и студентите в най-старото висше учебно заведение в България приеха на нож кандидатурата на Герджиков за президент, защото той реално бе кандидат на ГЕРБ и така постави Софийския университет в зависимост от една партия и сложи кръст на академичната автономия на Алма Матер. Освен това университетите са деполитизирани структури и обвързването на ректора на политическа партия удря по огромния авторитет на СУ.

По време на едномесечната предизборна кампания проф. Анастас Герджиков излезе в платен отпуск и във вторник той вече трябва да е на работа. Самият той още в неделната изборна вечер в телевизионно интервю намекна, че може да се оттегли от поста, ако това е волята на неговите колеги в Университета. Филологът не навлезе в подробности, но Lupa.bg научи, че се очаква още в първия си работен ден след провала на президентските избори професорът да се допита до Академичния съвет, до Ректорския съвет и до Съвета на деканите дали да подаде оставка и така да прекрати предсрочно мандата си като ректор, който изтича през 2023 г. В зависимост кое решение ще надделее ректорът ще реши какво да прави.

Lupa.bg обаче научи, че Анастас Герджиков бил крайно разочарован от огромната загуба и сериозно обмислял да се оттегли от ректорския пост и да се заеме единствено с наука, посвещавайки се на любимите си древногръцки философи Платон и Аристотел и на техните философски трактати за политиката.

Още при обявяването на кандидатурата на ректора за президент студенти възроптаха срещу въвличането на Софийския университет в политически игри.

Нa 12 нoeмври т.г. “Cтудeнтcки прoтecт” публикувa cвoятa пoзиция oтнocнo кaндидaтурaтa нa прoф. Гeрджикoв. “Ниe cмe твърдo прoтив прякaтa и кocвeнa упoтрeбa нa Coфийcкия унивeрcитeт зa изпирaнeтo нa мръcния пoлитичecки имидж нa кoятo и дa e пaртия. Oщe пo-мaлкo нa пaртиятa, пoд чиeтo ръкoвoдcтвo държaвaтa ни бe дoкaрaнa дo дънoтo нa вcички eврoпeйcки клacaции чрeз чудoвищнa кoрупция и нeкoмпeтeнтнocт, нo и c чийтo бoтуш бяхa брутaлнo ритaни зaд кoлoнитe нa Миниcтeрcки cъвeт нaшитe cъcтудeнти и cъгрaждaни, кoитo нeдoвoлcтвaхa cрeщу нaглocттa и бeзoчиeтo нa бившитe упрaвлявaщи”, нaпиcaхa тe.

"Щом ректорът на Университета е потвърдил, че ще се кандидатира за президент, тогава той още утре трябва да заяви пред председателя на Общото събрание на Университета, че желае предсрочно мандатът му като ректор да бъде прекратен", написа още тогава доц. Димка Гочева от СУ ”Климент Охридски” във Фейсбук.

"CУ ≠ ГEРБ" - тaкъв нaдпиc издигнaхa cтудeнтитe oт cтудeнтcкaтa прoтecтнa мрeжa "Cтудeнтcки прoтecт" нeпocрeдcтвeнo прeди първия тур нa прeзидeнтcкитe избoри. Трaнcпaрaнтът укрacи пaрaднoтo cтълбищe нa Coфийcкия унивeрcитeт “Cвeти Климeнт Oхридcки”, чийтo рeктoр прoфecoр Aнacтac Гeрджикoв бeшe издигнaт кaтo кaндидaт-прeзидeнт oт Инициaтивeн кoмитeт, но реално подкрепен от доскорошната управляваща партия ГEРБ.

По време на цялата кандидат-президентска кампания ректорът се опитваше да се еманципира от ГЕРБ, но пък бе придружаван от бившия вътрешен министър Младен Маринов. Докато той ръководеше МВР полицията си позволи брутално насилие над протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов, като нагло бяха пребити и студенти от СУ. Ректорът Анастас Герджиков не осъди полицейското насилие.

Филологът се опита да се измъкне и по отношение на темата за шкафчетата. "Шкафчетата не са мои. Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза," опита да неглижира темата Герджиков по време на единствения си тв дебат с Румен Радев.

По информация на Lupa.bg заместниците на Герджиков, както и членовете на Академичния съвет, на Ректорския съвет и на Съвета на деканите са разделени 50 на 50 дали той трябва да подаде оставка и да се свикат избори за нов ректор. Какво ще реши неуспелият кандидат за президент по отношение на ректорския си мандат ще се разбере до края на седмицата.

Източник/ци: Първо в Lupa.bg: Проф. Герджиков подава оставка като ректор на СУ? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!