Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След победата, хорото и вечерите идва ред да се плаща и сметката! Конгреса на САЩ: България да реши спора със Северна Македония до седмици

Кадър  Камарата на представителите на САЩ

След победата, хорото и вечерите идва ред да се плаща и сметката.

Явор Дачков

Историческите спорове между България и Северна Македония блокираха разширяването на ЕС на Балканите и създават опасност за регионален конфликт.

България трябва да постигне "окончателно решение" на спора със Северна Македония, за да може тя, заедно с Албания, да започне преговорите си за членство в Европейския съюз "преди края на годината". Това се казва в писмо, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати, Клаудия Тени (от републиканците) и Уилям Кийтинг (демократ), до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев. Кийтинг е и председател на подкомисията, която трябва да отговаря за региона, предаде Дневник.

Клаудия Тени и Уилям Кийтинг, членове на Камарата на представителите на САЩ: "Поради тези причини членове на конгреса от двете страни изразиха силната си подкрепа за бързата интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз." 

В краткото писмо не се дават подробности как би могло да стане това, но то се вписва в коментарите на американски и европейски представители от последните месеци в подкрепа на решаване на спора. То съвпада и с обсъждането в Скопие на сериозната, според различни политици, възможност за пробив със София, който да даде възможност да се свали ветото за начало на преговори, наложено от България заради двустранния спор.

Тази задача е трудно осъществима.

До края на годината остават по-малко от шест седмици, а в България още няма дори редовно правителство, макар Северна Македония да дава знаци, че продължава да се надява на промяна при служебното. Като възможност за утвърждаване на потенциален пробив (и сваляне на ветото) Скопие вижда Европейския съвет в средата на декември или дори по-късно, през януари; лидерите обаче могат, дори ако има пробив, да одобрят само даването на дата за т. нар. първа междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите), която едва ли би била преди коледните празници.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Petel.bg - новини - Конгреса на САЩ: България да реши спора със Северна Македония до седмици

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!