Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отлага ли се "Зеленото бъдеще"? Големите държави (а и България) си искат ДВГ

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Радослав Славчев

Предстоящата пълна забрана на двигателите с вътрешно горене далеч не е новина. Нюансът е, че отхвърлянето на двигателя с вътрешно горене на държавно, регионално, градско или корпоративно ниво е... доброволно. И процесът върви бавно. Много европейски държави обявиха решение до 2030 г. или в краен случай до 2035 г. да забранят продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Но не всички от тях.

Следващата стъпка към пълната забрана на ДВГ изглежда беше конференцията на ООН за изменението на климата COP26, която се проведе в Глазгоу, Шотландия. В рамките на този глобален форум беше подписано споразумение за забрана на търговията с превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2040 г. Подписаха го няколко по-изявени участници на световния пазар - както производители на автомобили, така и държави.

Към днешна дата Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Volvo, китайската BYD и индийската Tata Motors поеха ангажимент да се откажат от моторите с вътрешно горене до 2040 г. Някои от тези производители дори са готови да ускорят процеса. Volvo иска да завърши прехода до 2030 г., а автопаркът на Daimler, компанията майка за марката Mercedes, трябва да спре да емитира CO2 до 2039 г.

На държавно ниво ангажиментът за изоставяне на ДВГ до 2040 г. вече е подкрепен от Австрия, Азербайджан, Великобритания, Гана, Дания, Доминиканска република, Израел, Ирландия, Исландия, Кабо Верде, Камбоджа, Канада, Кения, Кипър, Литва, Люксембург, Мароко, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Парагвай, Полша, Руанда, Ел Салвадор, Словения, Турция, Уругвай, Финландия, Хърватия, Чили и Швеция.

Няколко големи неавтомобилни компании се присъединиха към задължителния преход към нулеви емисии. Сред тях - британската верига супермаркети Sainsbury's, както и известната компания-превозвач Uber. Имаше дори отделни градове, които подписаха споразумение, независимо от политиката на родните им страни по този въпрос - например най-големият град в Бразилия Сао Пауло и столицата на Южна Корея Сеул.

Лесно е обаче да се види, че много сериозни имена все още липсват в този списък на строителите на „зелено“ бъдеще. Така например, нито Съединените щати, нито Китай са поели задължения да изкоренят двигателя с вътрешно горене до 2040 г. Както и Германия. Германските официални лица казаха, че все още няма вътрешен консенсус по този въпрос в страната и държавната позиция ще бъде изяснена по-късно.

Автомобилните производители гиганти Volkswagen, Stellantis и Toyota остават в лагера на „неподписалите“. Това означава ли, че зелената енергия не е еднакво привлекателна за всички - или просто не всеки обича да бъде обвързан с обещания 20 години напред? Нашата страна, макар и без автомобилно производство и с нищожен пазар на нови автомобили, също не е взела каквото и да било решение.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Източник/ци: Отлага ли се "Зеленото бъдеще"? Големите държави (а и България) си искат ДВГ - ᐉ Новини от Fakti.bg - Авто | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!