Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Песков напомни на Ердоган, че прародината на Турция е в руския Алтай

Image

Кадър: MHP on Twitter: "Genel Başkanımız Sayın Devlet BAHÇELİ, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi. https://t.co/OOLtsXsRFj" / Twitter

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази съжаление, че на картата на тюркския свят, която лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели подари на президента Реджеп Тайип Ердоган, не е означено с червена звезда, че центърът на този свят е не в Турция, а в руския Алтай.

Това заяви говорителят на Кремъл в ефира на тв канала "Россия-1" в програмата "Москва. Кремъл. Путин", отговаряйки на въпрос на журналиста Павел Зарубин, предава ТАСС.

"Нашите турски партньори развиват идеята за тюркското единство и това е нормално. Аз единствено мога да съжалявам, че на картата все пак не стои голяма червена звезда в центъра на тюркския свят", заяви Песков. Представителят на Кремъл подчерта, че този център не е в Турция, а на територията на Руската федерация, в Алтай.

Песков уточни, че това е "свещено място за всички тюрки, откъдето тръгва и техният род. Това го говоря като тюрколог", подчерта Песков.

Той е завършил Института за страните от Азия и Африка в МГУ и още като студент трети курс работи като преводач в турски компании. Завършва през 1989 г със специалности "историк-изтоковед и референт-преводач".

Интересен момент в биографията на Песков е, че има два мандата като дипломат в Турция - първо като дежурен референт, аташе и трети секретар на посолството, а после като първи секретар на дипломатическата мисия.

По-рано в акаунта в Туитър на ПНД беше публикувана снимка на Ердоган и Бахчели, които държат рамкирана като картина карта на т. нар. тюркски свят. Значителна част от него е на днешната територия на Русия.

Териториите, отбелязани на картата, са в три различни цвята. В червено са Турция, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Киргизия и Таджикистан. В оранжево са няколко страни на Балканите, сред които и България, части от Иран, южните региони на Руската федерация, а също така голяма част от Сибир и западната част на Монголия.

В жълт цвят са отбелязани Алтай, Якутия и Синцзян-Уйгурския автономен район на Китай. В публикацията на ПНД не се уточнява какво означават тези цветове.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник/ци: Песков напомни на Ердоган, че прародината на Турция е в руския Алтай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!