Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ройтерс: Радев печели с думите си за борба с корупцията

Българският президент Румен Радев е напът да спечели с голяма преднина втори мандат, съобщава Ройтерс и откроява подкрепата на българските избиратели за силното му послание за борба с корупцията.

Агенцията отбелязва рекордно ниската избирателна активност на втория тур на президентските избори и широкото недоволство в България от високите нива на корупция, сложило през април край на продължилото едно десетилетие управление на бившия премиер Бойко Борисов и довело до победа на парламентарните избори на нова антикорупционна партия.

В България президентът има предимно представителни функции, но има възможност да оказва силно влияние на общественото мнение и играе важна роля при политически кризи, когато може да назначава служебни кабинети, отбелязва Ройтерс, цитирани и Днес бг.

Асошиейтед прес, съобщавайки за първите екзитпол резултати, които дават победа на втория тур на президентските избори на Радев, посочва, че той е открит критик на Борисов и твърд поддръжник на антикорупционните протести от миналата година и е привлякъл много българи, на които са им омръзнали политиците, които те смятат за корумпирани. Агенцията отбелязва, че Радев назначи две последователни служебни правителства, разкрили случаи на предполагаема корупция в българския промишлен и банков сектор. 

Източник/ци: Petel.bg - новини - Ройтерс: Радев печели с думите си за борба с корупцията

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!