20 кандидат-депутати влязоха в Народното събрание с хитрост

Политици от всички цветове се възползват от местата, отстъпени им от водачите в два избирателни района

За пореден път голяма група кандидат-депутати влязоха в парламента, благодарение на една малка, позволена от закона хитрост.

На парламентарните избори редица претенденти за Народното събрание участваха като водачи на листи в два избирателни района. И сега, след като спечелиха и в двата, отстъпват едното място на своите партийни съратници.

Практиката е очевидно неморална, защото така гласовете на избирателите фактически облагодетелстват кандидати, за които те не са искали да гласуват. Въпреки това, тя редовно се прилага на всеки парламентарен вот, при това от всички политически сили.

Този път 20 души си проправиха път към Народното събрание по този начин, както става ясно от решение по въпроса на Централната избирателна комисия (ЦИК). Например, известният бизнесмен Делян Пеевски (ДПС) се отказва от мястото, което спечели във Велико Търново и ще влезе от Благоевград. От това ще се възползва колегата му от движението Йордан Цонев, който заемаше второто място във великотърновската листа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представлява партията от 25-и избирателен район в София. Така тя освобождава първото място от варненската листа на левицата, което остава за Борислав Гуцанов – водачът на социалистите в морската ни столица.

По същия начин Антоанета Цонева („Демократична България”) помага на Петър Маринов. Цонева отстъпва второто си място в столичния 23-и район, което отива при Маринов, а тя ще влезе от Пазарджик.

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) си е харесала спечеления мандат в Русе. Така освобождава спечеленото място от коалицията в Разград, където водеше, за втория в листата Гюнай Хюсмен.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков помага на Мирослава Петрова, за да влезе от 24-и район в София. А той ще влезе като депутат от Пловдив град.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов прави такава услуга на Танер Тюркоглу в Пловдив област. Самият Йорданов е избрал да стане депутат от Пловдив град.

Другите известни имена, които са помогнали по този начин на съпартийци, включват лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и на „Възраждане” Костадин Костадинов; съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев; Андрей Чорбанов и Виктория Василева от ИТН; Кристиан Вигенин от БСП; Костадин Ангелов и Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, и др.

Източник/ци: 20 кандидат-депутати влязоха в Народното събрание с хитрост – Рикошет

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!