РИА "Новости": Българската общност в Крим покани Румен Радев да посети полуострова

/Поглед.инфо/ СИМФЕРОПОЛ, 20 ноември - РИА Новости. Ръководителят на Кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер/на сн.2/ заяви, че президентът на България Румен Радев трябва да посети руския Крим, където ще бъде посрещнат топло и сърдечно.

По-рано украинското външно министерство извика българския посланик в Киев и очаква от президента Румен Радев да опровергае думите си за руския Крим. Според украинското издание „Гордон“, в четвъртък по време на предизборните телевизионни дебати Радев е казал, че Крим „сега е руски“.

„Славянската писменост и православието са дошли от Балканите. Ето защо и признаването на Крим като законна и неразделна част от Русия би трябвало да дойде от Балканите. Ако президентът на България реши да посети руския Крим, аз съм сигурен, че ще му бъде оказано топло и сърдечно посрещане“, каза за РИА Новости Иван Абажер.

По думите му българската общност и като цяло всички кримчани ще бъдат доволни от посещението му, което ще постави основата за изграждането на силни и надеждни руско-български отношения.

Крим стана руски регион през март 2014 г. след референдум, проведен след държавния преврат в Украйна. Москва многократно е заявявала, че жителите на полуострова са решили да се върнат в Русия по демократичен начин, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН. Както президентът на Руската федерация Владимир Путин многократно е заявявал, въпросът за Крим е окончателно закрит.

Превод: ЕС

Източник/ци: РИА "Новости": Българската общност в Крим покани Румен Радев да посети полуострова - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!