Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на НАТО допусна разполагане на ядрено оръжие в Източна Европа

Американското ядрено оръжие може да бъде разположено в Източна Европа, ако Германия откаже да го държи на своя територия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на конференция, организирана от Германското атлантическо общество и Федералната академия за политика на сигурност, цитиран от ТАСС. „Очаквам, че Германия ще продължи да бъде част от системата за съвместно използване на ядрени оръжия, това е много важно за цяла Европа, това е многостранен формат. Алтернативата на съвместното използване на ядрените оръжия на НАТО са двустранните споразумения и ядрените оръжия могат да бъдат в други европейски страни, по-специално на изток от Германия“, каза шефът на Алианса. 

Столтенберг каза още, че НАТО "застава в подкрепа на свят без ядрени оръжия, но не може да позволи на държавите от НАТО да нямат ядрени оръжия, докато други страни биха ги имали". Той също така приветства преговорите между Русия и САЩ за стратегическа стабилност, включително относно Договора за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения. Системата на НАТО за съвместно използване на ядрени оръжия създава правна основа за разполагане на американски ядрени оръжия в неядрените държави на Европа – членове на алианса в рамките на общата концепция за ядрено възпиране на алианса. 

Съгласно клауза от Договора за окончателно уреждане по отношение на Германия, който влезе в сила на 15 март 1991 г., ФРГ се отказа от собственото си производство, притежаване и обезвреждане на атомни, биологични и химически оръжия. До края на юни 1991 г. СССР изтегли всички военни ядрени компоненти от територията на бившата ГДР. 

Въпреки това ядрените оръжия на САЩ остават на германска територия като част от стратегическата концепция на НАТО за сплашване на потенциални противници. До 20 американски тактически ядрени бомби B-61 са във въздушна база.

"Сега"

Източник/ци: Шефът на НАТО допусна разполагане на ядрено оръжие в Източна Европа | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!