СЛУЧИ СЕ! След натиск от Кьовеши Иван Гешев губи властта (МВР и митниците прескачат пионката на Бойко, пътят към затвора е разчистен)


Иван Гешев най-сетне разбра, че дните му са преброени

Последният работен ден от седмицата произведе новина, по-важна дори от победата над отровната ГЕРБ на 14 ноември! Пионката на ГЕРБ и единствената пречка пред изпращането на Бойко Борисов пред съда – Иван Гешев, губи властта и пътят на бившия премиер от СИК към затвора вече е разчистен, разкри Narod.bg.

Под натиска на европейския прокурор №1 Лаура Кьовеши България разреши на МВР и Агенция „Митници” директно да я сигнализират за безкрайните нарушения на крадливата хунта. Досега това право беше делегирано на Върховна касационна прокуратура – т.е., на Иван Гешев, т.е., на партенката на Борисов.

Това прочете Narod.bg между редовете в новината, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала да получава сигнали директно от МВР и агенция „Митници“ без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура. Радостната вест съобщиха от правосъдното министерство.

България ще нотифицира и тези две структури и контактът между тях и европейската прокуратура занапред ще е директен.

„След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура.

За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията“, пише в съобщението им.

Обяснението е, че така ще има по-активно подаване на сигнали, за каквото е настояла европейският главен прокурор. Освен това МВР и митниците ще функционират и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури.

„Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност“, пишат от правосъдното министерство.

Към момента единственият начин определено производство да достигне до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвинение. Досега Кьовеши не е изразявала открито недоверие към българската прокуратура под каквато и да е форма.

При посещението си у нас тя имаше среща с главния прокурор Иван Гешев, който ѝ пожела успех. На пресконференцията си Кьовеши многократно отказа да коментира конкретни дела, както и действията на бъгларските власти.

Европейският главен прокурор обеща, че никой няма да може да оказва политически натиск над хората, които работят с нея. Всеки такъв опит ще бъде разкриван публично, закани се тя.

Ръководената от нея структура обаче отхвърли голяма част от предложенията за европейски прокурори, направени от България. Затова се наложи втора процедура по избор.

Към европейската прокуратура вече са подадени редица сигнали, които касаят България. Един от първите бе за усвояването на средства по оперативната програма „Околна среда“.

Преди няколко седмици от ръководената от Кьовеши институция съобщиха, че са извършили арести по схема за източване на ДДС чрез продажба на коли, която има връзка с България.

Източник/ци: СЛУЧИ СЕ! След натиск от Кьовеши Иван Гешев губи властта (МВР и митниците прескачат пионката на Бойко, пътят към затвора е разчистен) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!