Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Ненков разбуни духовете: Следващият министър да въведе задължителна ваксинация

За овладяването на здравната криза, са нужни силна политическа подкрепа и доверие, заяви медикът

Д-р Ненков разбуни духовете: Следващият министър да въведе задължителна ваксинация

Следващият здравен министър трябва да въведе задължителна ваксинация у нас от 1 февруари, смята д-р Мирослав Ненков. В ефира на "Тази събота" по Би Ти Ви той посочи, че мерките у нас не се спазвали достатъчно добре, нямало и добър контрол.

"За да се предприемат смели и решителни стъпки в овладяването на тази здравна криза, са нужни силна политическа подкрепа и доверие. Който и да стане следващ здравен министър, няма да има тази подкрепа и доверие, но дано да не съм прав", каза още Ненков.

Мерките, които са тук, се изпълняват много проформа, истинска проверка на тези мерки не се извършва, така че трудно може да кажем че сме съпоставими с другите държави, подчерта д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

Според Илиев високата смъртност у нас се дължи и на лошото здраве на българина, тъй като сърдечно-съдовите заболявания у нас са много висок процент, стилът на живот също е лош, в същото време има и висока заболеваемост от COVID-19.

От научна гледна точка е малко вероятно в България да се развие мутация на вируса обаче, тъй като сме сравнително малка държава. В целия ЕС ние сме единствената държава с толкова висока смъртност, която в същото време не взима никакви мерки. В други държави щеше да има оставки, посочи още той.

Илиев посочи че са доказани и няколко характерни особености, които правят човека резистентен на вируса на COVID-19.

"Правят се много изследвания в тази посока, едно от тях например показва, че в Европа имаме повишена чувствителност към този вирус и риск от по-тежко протичане", каза още той.

Според него трябва да се направи представително проучване в цялата страна по региони и по възрастови групи какъв процент от хората са преболедували.

Мерките трябва да са стриктни, склонен съм да потвърдя и виждането за задължителна ваксинация. Умират хора колкото в една война, не може по този начин да продължаваме, каза още Илиев.

Как да оцелеем пандемията и мерките(сиропирането)

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Защо епидемиите заобикалят някои хора?

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Д-р Ненков разбуни духовете: Следващият министър да въведе задължителна ваксинация - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!