Кьовеши потърсила сама МВР и митниците. Явно не вярва на Гешев

.

Шефката на Европейската прокуратура изглежда няма доверие на главния прокурор Иван Гешев. Лаура Кьовеши е поискала занапред да получава сигнали директно от Министерството на вътрешните работи и Агенция “Митници”, без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура.

Новината идва директно от Министерството на правосъдието, пред което е настояла лично Кьовеши. Това се случва на фона на критиките към Иван Гешев като обвинител №1, но и мниението на кандидат-президента на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, че КПКОНПИ и прокуратурата работят чудесно. Междувременно обаче Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент (така наречената комисия ЛИБЕ) изпрати нова порция въпроси към Гешев и реши да поднови натиска на Брюксел към държавния обвинител.  

Сега и Кьовеши изглежда не иска да общува с него. Защо? Нали според кандидатът Герджиков тези институции работят добре?  

"След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията”, пишат от Министерството на правосъдието. 

Според Европейската прокуратура по този начин ще има по-активно подаване на сигнали, за каквито е настоявала Лаура Кьовеши. Освен това МВР и митниците ще функционират и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури. Към момента единственият начин определено производство да достигне до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвинение. Според съобщението на правосъдното министерство обаче кръгът от българските институции се разширява. 

Източник/ци: Кьовеши потърсила сама МВР и митниците. Явно не вярва на Гешев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!