Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Христов: „Надявам се, че България е на път да затвори една срамна 12-годишна страница от историята си. Ясно е, че режимът на Борисов беше драстично отклонение от всички норми, дори за ...

.

Първо скочихме на врата на царя, после на врата на неговия бодигард, след това скочихме на един шоумен, после – на врата на новите спасители. Във всички случаи подписахме празен чек. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV проф. Иво Христов.

Според него на социолозите им е трудно да правят прогнози, защото българите нямали никакви политически разбирания и позиция: „Вие забелязахте, ли че в рамките на три месеца едни и същи хора гласуваха за две взаимно изключващи се партии“. 

„Трябва да сменим лозунга на народното събрание „Съединението прави силата“ с „Каква я мислихме, каква стана?“. Това обрисува последната 120-годишна история на България“, смята проф. Христов.   

По думите му обаче действително преминаваме в друг режим на управление – сега сменяме персонала с отгледан от нас. 

„Надявам се, че България е на път да затвори една срамна 12-годишна страница от историята си. Ясно е, че режимът на Борисов беше драстично отклонение от всички норми, дори за българските такива, които са малко под най-ниското ниво за Европа. Това, което се случва в момента, е дълъг процес на трансформация на системата от един дълъг авторитарен режим, какъвто безспорно имахме, към един неясен нов режим“, каза още той, на прогнозира, че ни чака ни дълъг процес, свързан със многократна смяна на правителства. 

„Къде бяха бюстителите на Конституцията и борците срещу концентрацията на властта предишните 12 години?“, попита проф. Христов и сам отговори: „Обслужваха ги“. 

„Управлението на Радев през служебните правителства е много по-различно от управленията на Борисов през всички тези години. Проблемът не е само в дивата корупция и незачитането на закона. Сега много плачат за Конституцията… бившият премиер в последните години изобщо не стъпи в Парламента. Пълно презрение към конституционния ред, концентрация на властта, която беше абсолютно безалтернативна, медийно поддържана от клакьори от всякакъв вид и характер, финансово обгрижвана, включително и от Европа – това имахме ние“, припомни той. 

Що се отнася до изказването на Радев за Крим по време на дебата снощи и дали той е сгрешил, или не, проф. Иво Христов отговори: „Това е все едно да сгрешите дали Луната се намира над земята – обикновено е така до доказване на противното“. 

„Предлагам ви да се качим на една лодка и да отидем да видим какъв е Крим – руски или украински“, добави той. 

„Европа е дама с „понижена социална отговорност“. Тя е казала всичко и е признала различни неща“, отговори Проф. Христов по повод позицията на ЕС след изказването на Радев. 

По думите му това не може да бъде проблем за външната ни политика. 

За ситуацията в БСП той кратко отговори, че в момента столетницата се намира в омагьосан кръг. 

„В БСП има много сериозен проблем. Спадът на резултата им на тези избори означава, че те по никакъв начин не водят разговор с избирателите си. В БСП се задава въпроса кой ще води преговорите за съставяне на правителство. Който ги води, той ще остане начело на партията. За две от партиите в това особено правителство е въпрос на живот и смърт да са в него - БСП и „Демократична България“ - и двете бити жестоко на последните избори. Ще имаме четворка, в която двама от членовете ще си налягат парцалите“, посочи проф. Христов.

Източник/ци: Проф. Христов: От врата на Царя, през неговия бодигард, към един шоумен, та до новите спасители. Във всички случаи подписахме празен чек

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!