Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DM: Великобритания се опитва да изпревари Русия и да вдигне F-35 от дъното на Средиземно море, за да предотврати изтичането на технологии

/Поглед.инфо/ След падането в сряда на британския изтребител F-35B в Средиземно море, британският флот възнамерява да изпревари Русия, като не позволи на последната да вдигне изтребителя от дъното, пише Daily Mail. Както отбелязва вестникът, Лондон се опасява от изтичането на модерните свръхсекретни технологии, използвани на борда на самолета.

Подводниците на Кралския флот на Великобритания се опитват да изпреварят Русия и да извадят от дъното на Средиземно море катастрофиралия самолет на стойност 100 милиона британски лири, пълен със секретни технологии, съобщава Daily Mail.

В сряда изтребител F-35B на британските военновъздушни сили се разби в Средиземно море излитайки за редовен полет от HMS Queen Elizabeth. Пилотът на изстребителя се е катапултирал и не е пострадал. На борда на самолетоносача по това време е имало осем британски F-35 и десет американски самолета.

„F-35 се разби малко след излитането. Радваме се, че пилотът е в безопасност и се е върнал на борда. Нашите оперативни и тренировъчни полети продължават“, коментира инцидента министърът на отбраната Бен Уолъс.

Както съобщава изданието, това е първата катастрофа на F35-B в района. Обаче фактът, че той падна в международни води, породи опасения, че самолетът може да бъде изваден от дъното от Русия, което принуди Обединеното кралство да бърза да намери изтребителя.

Самолетът, разработен в САЩ, използва секретни радари и сензори, които позволяват на F-35 да лети "незабелязано" във въздушното пространство на противника със свръхзвукова скорост. Освен това тези изтребители имат възможност да излитат от къса писта и система за вертикално кацане.

Самолетът е открит в сряда следобед и водолазен екип работи на място, за да охранява изтребителя, докато бъде издигнат на повърхността.

Както отбелязва Daily Mail, катастрофата тази седмица повдигна редица въпроси относно надеждността на най-скъпия изтребител на въоръжение във Великобритания. В момента страната разполага с 24 изтребителя F-35B. Очаква се през следващите години Лондон да закупи още 138 изтребителя от американската военно-индустриална корпорация Lockheed Martin за 9,1 милиарда британски лири, 48 от които ще бъдат доставени до 2025 г.

През 2020 г. военните изпитания в Съединените щати разкриха 276 различни неизправности в бойната система на самолета. Има опасения, че недостатъците в техническите системи, залегнали в основата на новото поколение самолети, ще доведат до невъзможността им да функционират правилно.

Причините за катастрофата обаче все още не са известни. Съгласно съобщението на Министерството на отбраната, самолетната катастрофа не е свързана с „враждебни действия“. Отбелязва се, че разследването се фокусира върху две версии: техническа повреда или човешки фактор.

„Въпреки че точната причина за инцидента ще бъде установена от разследването, изглежда вероятно инцидентът да се дължи на неизправност на двигателя“, цитира публикацията думите на Крис Пери, контраадмирал на Кралския флот от резерва.

Превод: ЕС

Източник/ци: DM: Великобритания се опитва да изпревари Русия и да вдигне F-35 от дъното на Средиземно море, за да предотврати изтичането на технологии - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!